Geneesmiddel blijkt efficiënt tegen zeldzame schildklierkanker

Uit een internationale studie waaraan ook het UZ Leuven participeerde blijkt dat toediening van het middel cabozantinib goede resultaten oplevert bij de behandeling van medullaire schildklierkanker, een zeldzame vorm van schildklierkanker waarvoor tot nu toe geen geneesmiddel beschikbaar was. Het biotechnologiebedrijf Exelixis, dat de studie sponsorde, diende een aanvraag in om het middel in de EU en VS op de markt te brengen.

Van alle kwaadaardige schildklierkankers is de medullaire goed voor 5 à 8 procent. De behandeling bestaat momenteel uit het chirurgisch verwijderen van de schildklier en lymfeklieren in de hals. Bij een vergevorderde vorm van deze kanker met verdere uitzaaiingen was tot nu toe geen behandeling mogelijk behalve het toedienen van geneesmiddelen om de ziektesymptomen te onderdrukken.

Bij deze studie werden 330 patiënten uit 74 ziekenhuizen uit 25 landen gevolgd. Twee derde kreeg cabozantinib toegediend, de rest een placebo. Bij 28 procent van de patiënten die het middel kregen werd een significante verkleining van de tumor vastgesteld, tegenover niemand bij de anderen. Zevenenveertig procent was na één jaar nog stabiel, tegenover slechts 7,2 procent bij de anderen. Bij degenen die wel hervielen gebeurde dat respectievelijk na 11,2 en 4 maanden.

"Het goede nieuws is niet alleen het effect van het middel, maar ook de duur van dat effect. Als de tumor significant verkleint blijft dat effect gemiddeld zo'n 14,6 maanden aanhouden, wat een uitzonderlijk goed resultaat is in vergelijking met de snelle evolutie van de ziekte in de placebogroep. De resultaten zijn bovendien onafhankelijk van de voorbehandeling die de patiënt kreeg", aldus professor Patrick Schöffski (KU Leuven).