Geen medicijnen meer voor blaaskankerpatiënten

Thinkstock
Medicijnen voor de behandeling van blaaskanker zijn in Europa al enkele maanden amper beschikbaar. In ons land hebben drie kankerpatiënten hun therapie al moeten onderbreken. Dat bericht de krant De Standaard vandaag.

Het spoelmiddel BCG, een vaccin dat werd ontwikkeld tegen tuberculose maar ook werkzaam blijkt tegen blaaskanker, is nauwelijks nog beschikbaar, meldt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie kreeg in enkele dagen tijd drie meldingen van patiënten die hun behandeling tijdelijk moesten onderbreken.

Apothekers mogen geneesmiddelen uit het buitenland invoeren als ze niet meer te vinden zijn op de Belgische markt. Het probleem is echter dat BCG in de meeste Europese landen moeilijk verkrijgbaar is. "Bovendien werken de bestaande alternatieven minder goed", zegt Martine Van Hecke, expert gezondheid van Test-Aankoop.

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zo lang treuzelt om hierover te communiceren naar artsen en apothekers. "Dit vergt een proactieve en gecoördineerde aanpak", zegt Van Hecke. "Het vaccin is waarschijnlijk nog beperkt beschikbaar in bepaalde ziekenhuizen, terwijl andere ziekenhuizen de behandeling van kankerpatiënten moeten onderbreken of stopzetten."