Gedaan met boren, laser repareert je tanden

THINKSTOCK
Boezemen tandartsbezoeken jou ook veel angst in? Dan zal dit nieuws je ongetwijfeld blij stemmen. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden waarop aagetaste tanden zichzelf herstellen door een laserstraal. Deze doorbraak zal patiënten veel geld en pijn besparen.

Voorlopig werden enkel tests op ratten gedaan, maar het team hoopt snel te testen op mensen. De experimenten waarbij eerst een gaatje in de tand werd gemaakt en daarna een laser op de aangetaste tand werd gezet, toonden aan dat de laserstraal een natuurlijk genezingsproces start. Twaalf weken na de behandeling heeft de tand zelf nieuw tandbeen aangemaakt en is het gaatje gedicht.

Het felle licht van de laserstraal wekt stamcellen op, cellen die dienen als reparateurs van het lichaam. De stamcellen diep in de tand maken dan nieuw tandbeen aan. Deze behandeling zal veel beter zijn dan de huidige methode, want er is geen sprake van vullingen.

Omdat de methode nog op mensen moet worden getest, kan het wel nog even duren vooraleer de procedure effectief wordt toegepast. Voorlopig wordt het dus nog even op je tanden bijten bij een tandartsbezoek.