Gebruikt Jeroen Meus echt te veel boter en zout in ‘Dagelijkse Kost’?

Jeroen Meus in ‘Dagelijkse Kost’.
© VRT Jokko Jeroen Meus in ‘Dagelijkse Kost’.
Jeroen Meus (41), gekend om zijn bourgondische porties boter en zout, vierde gisterenavond de 2.000ste aflevering van ‘Dagelijkse Kost’. Naar aanleiding van die verjaardag zocht Charlotte De Backer van de universiteit Antwerpen in ‘De wereld vandaag’ uit of de bekendste tv-kok van Vlaanderen daadwerkelijk ongezonder kookt dan andere chefs. 

Dat Jeroen Meus er zijn hand niet voor omdraait een stevige klont boter in de pan te mikken en flink wat zout te gebruiken in de gerechten in ‘Dagelijkse Kost’ is niet nieuw. Al jaar en dag is zijn bourgondische kookstijl voer voor discussie, maar volgens Charlotte De Backer, die aan de universiteit van Antwerpen onderzoekt hoe media ons eetpatroon beïnvloeden, blijkt dat goed mee te vallen. 

“Die urban legend is gebaseerd op een studie die een van onze masterstudenten ooit maakte”, vertelde ze in ‘De wereld vandaag’. “Meus gebruikt boter en zout, maar dat doet elke chef die lekker eten wil klaarmaken. Wanneer we verschillende kookprogramma’s met elkaar vergelijken, zien we dat eigenlijk veel recepten slecht scoren op vlak van gezondheid. Wat betreft de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad, scoren bijvoorbeeld de gerechten van Pascale Naessens ook niet goed. Al zegt ze zelf die richtlijnen niet te volgen omdat ze haar eigen visie op gezonde voeding heeft”, aldus De Backer. 

Waarom zijn boter en zout slecht? 

Meus mag dan niet meer boter en zout gebruiken dan anders chefs, dat wil niet zeggen, zoals De Backer ook al aangeeft, dat zijn royale porties daarom gezond zijn. Boter valt in de categorie verzadigde vetten en volgens voedingsepidemioloog Patrick Mullie zijn die altijd slecht nieuws: “Laat je niet misleiden door studies of goeroes die het tegendeel claimen: alle verzadigde vetten, ook palm- en kokosolie, zijn ongezond doordat ze zorgen dat de cholesterol in het bloed blijft hangen”, vertelde hij ons eerder.

Ook zout eten we met z’n allen nog steeds te veel. De gemiddelde zoutconsumptie in België bedraagt 9,5 gram per dag. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan de zoutinname te beperken tot minder dan 5 gram per dag. Een teveel eraan wordt immers onder andere gelinkt aan diabetes, hartziekten, een te hoge bloeddruk en ook overgewicht. Zoals met alles geldt in beide gevallen dat je gerust nog boter en zout kunt nuttigen, maar wel met mate. 
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Emare

  Je kiest nog altijd zelf wat er op uw aardappelen, vlees en groente terecht komt. I don't give a fck about it.

 • rolle DeMuyl

  ik gebruik ook veel zout anders moet ik pillen slikken tegen een te lage bloeddruk (erfelijk) en te veel boter ? hoe maak je anders een goed sausje toch niet uit een pakje zoals de reclames zouden willen geef mij maar genoeg boter en achteraf een goede scheut room er bij, by de way ik weeg al ongeveer 37 jaar rond de 65 kilo nat gewogen

 • Kristin Van Wolvelaer

  Het gaat toch niet in hoofdzaak om de hoeveelheid boter en zout. Vind je het té veel? Gebruik er dan minder van!

 • Gerda Rousseau

  Zeg, stopt eens met muggenziften! Als je zijn recepten volgt, kan je altijd voor jezelf kiezen om minder zout en boter te gebruiken.

 • Degeest Etienne

  Ik doe zout op sla na het kuisen om de slakjes en allerlei soorten beestjes er makkelijker vanaf te krijgen. Op een krop sla vanuit de winkel moet dat wel niet meer, maar onze komt recht uit de tuin.