Gebiologeerd: waarom een papercut zoveel pijn doet

Elke week praten we je bij over een ander deel van ons wonderlijke lijf

Pexels
Je kent het gevoel wel: het ene moment ben je nietsvermoedend door een magazine aan het bladeren, het volgende moment voel je een scherpe pijnscheut en welt er een druppeltje bloed op op je vinger. Het wordt je al snel pijnlijk duidelijk: je hebt een papercut. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat die zoveel pijn doet?

Papier lijkt zo dun en onschuldig, hoe kan het dan dat het zoveel leed kan veroorzaken? Dermatoloog Hayley Goldbach van UCLA Health legt uit. “We hebben zenuwuiteinden over het hele lichaam. Op plaatsen waar sprake is van verfijnde beweging en sensatie - zoals de lippen of de toppen van de vingers - is er een hoge dichtheid van zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden staan bekend als nocireptoren en sturen signalen naar de huid over dingen die de huid schade kunnen berokkenen, zoals extreem warme of koude temperaturen en chemicaliën.”

Volgens Goldbach kan je dit testen door een paperclip open te vouwen zodat beide uiteinden in dezelfde richting wijzen. Als je met deze paperclip in je vinger port, kan je de twee afzonderlijke uiteinden onderscheiden. Als je jezelf echter met dezelfde opengevouwen paperclip in de rug steekt, is het moeilijker om de twee uiteinden uit elkaar te houden. “Dat komt omdat de rug een lagere dichtheid van zenuwuiteinden heeft”, aldus Goldbach.

Een andere reden waarom een papercut zoveel pijn doet, is omdat je je handen constant gebruikt. Hierdoor gaat de wond ook constant open. “Net omdat je je vingers en handen de hele tijd gebruikt, krijgt de wonde geen kans om te helen.”

Papier

Het papier zelf is nog een reden waarom deze oppervlakkige sneden ons zoveel pijn doen. Papier ziet er dan misschien glad uit, maar wanneer je het onder een microscoop bestudeert zal je al snel merken dat de rand eigenlijk gekarteld is. “Papier is scherp, grillig en gekarteld aan de randen”, zegt Goldbach. “Het snijdt je bijzonder snel, nog voor je de kans hebt om het goed en wel te beseffen, en laat een wonde achter die eerder gekarteld is dan glad. Bovendien is papier gemaakt van houtpulp, katoen en andere vezels, die kunnen achterblijven in de wond. Deze vezels kunnen een ontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang om je handen steeds te wassen of ontsmetten nadat je een papercut oploopt.”

Een andere eigenschap van een papercut is dat deze over het algemeen tamelijk ondiep is. Dat maakt het alleen maar vervelender. Wanneer we een diepe snee oplopen, stolt het bloed om verder bloeden te voorkomen en vormt zich vervolgens een korstje om de wonde te beschermen. Papier creëert echter sneden die diep genoeg zijn om de nocireptoren te bereiken, maar niet diep genoeg om het stollingsmechanisme te activeren. Dat wil meteen ook zeggen dat het langer duurt voordat de huid de dode cellen vervangt.

“Tot slot zijn er ook mentale en emotionele redenen waarom een papercut zoveel pijn doet”, aldus Goldbach. “Zo is er het psychologische element van de verrassing. Een papercut gebeurt zo snel, dat je hersenen geen tijd hebben om te reageren. Bij sommige andere blessures voel je druk, en heb je dus tijd om te reageren. Maar net omdat we onszelf hier niet verwachten aan pijn, kan het oplopen van een papercut net extra pijnlijk aanvoelen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.