Frankrijk geeft zwangere vrouwen 300 euro aankoopbonnen om te stoppen met roken

In Frankrijk rookt nog 18 procent van de vrouwen in de laatste maand van hun zwangerschap.
afp In Frankrijk rookt nog 18 procent van de vrouwen in de laatste maand van hun zwangerschap.
In Frankrijk rookt 18 procent van de aanstaande moeders nog tijdens de laatste maand van hun zwangerschap. Om hen tot een rookstop te overhalen, gaan 16 materniteiten aan 400 zwangere vrouwen aankoopbonnen ter waarde van 300 euro schenken. Dit in het kader van een studie die moet uitwijzen of dergelijk initiatief doeltreffend is. Dat meldt Le Parisien.


De vrouwen moeten minstens vier en een halve maand zwanger zijn en minimum 5 sigaretten per dag roken, of 3 gerolde sigaretten. Vrouwen die elektronisch roken, komen niet in aanmerking.

Zestien materniteiten werken mee aan de studie die wordt opgezet door de vereniging van Parijse ziekenhuizen met financiële ondersteuning van het nationaal kankerinstituut.

De resultaten zullen pas over twee jaar bekend zijn. De aanstaande moeders moeten tot vijf kaar tijdens het zwangerschap op doktersconsultatie en worden zes maanden na de bevalling opgebeld. Elk doktersbezoek levert hen 20 euro op. De aankoopbonnen zijn in verschillende supermarkten geldig, maar mogen uiteraard niet gebruikt worden om tabak of alcohol mee te kopen.

Voor de helft van de groep van 400 zwangere vrouwen zal de financiële aanmoediging verdubbeld worden. Op die manier kan een vrouw die aan het begin van haar zwangerschap in het onderzoek stapt tot 300 euro aan aankoopcheques ontvangen. De andere helft van de groep dient als controlegroep.

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte, is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby en kan later leiden tot astma en zelfs diabetes.