Fit- & gezondupdate: zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen en andere weetjes

Unsplash
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

Dat noten gezond zijn, moeten we je niet meer vertellen. In een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health is nog een extra voordeel opgedoken. Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. Voor het onderzoek werd een beroep gedaan op 2.200 moeders in spe. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap moesten de vrouwen een dagboek bijhouden over hun eetgewoontes. Als hun kinderen 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de jongens en meisjes in de gaten houden.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten snacken, scoren hun kinderen ook beter op de testen. Ook hebben die kinderen een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere dames die bijna 90 gram noten per week hebben opgepeuzeld. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pindanoten, pijnboompitten en hazelnoten.De onderzoekers hebben ook gecontroleerd of er een link was tussen het aantal noten dat vrouwen aten tijdens hun derde trimester en de intelligentie van de oogappel. Maar daar botsten ze op een njet: geen verband dus. 

2. Vergaderitis kan de werkprestaties verslechteren

Vergaderen is geen pretje. En blijkbaar is het ook helemaal niet zo gezond. Vaak is het de luchtvervuiling buitenshuis die mensen zorgen baart - en terecht - maar ook binnen is de lucht die je inademt niet altijd even koosjer. De grote boosdoener: koolstofdioxide (CO2). Volgens William Fisk, een wetenschapper aan de Lawrence Berkeley National Laboratory die zich al meer dan 10 jaar verdiept in dit probleem, kan CO2 leiden tot slechtere werkprestaties en een slechter concentratievermogen. Tijdens zijn onderzoeken liet Fisk deelnemers testen oplossen in een pop-upkantoor. Daarbij veranderde hij de gemiddelde concentratie van CO2-deeltjes. Sommige proefpersonen moesten zich urenlang concentreren in een kamer met 600 CO2-deeltjes per miljoen. Ter info: dat is een redelijk laag niveau. In andere pop-upkantoors waren er 1.000 en zelfs 2.500 deeltjes per miljoen. Dat laatste is veel, maar niet abnormaal voor kantoorruimtes of schoolklassen. Hoe hoger de concentratie van CO2-deeltjes, hoe slechter de mensen scoorden op de testen. Ze waren onder meer minder productief en maakten slechtere keuzes. “Dit is een héél héél goede studie. De onderzoekers hebben rekening gehouden met alle aspecten”, reageert Pawel Wargocki, een professor aan de Technical University of Denmark die niet heeft meegewerkt aan het onderzoek. “Ze zijn ontzettend voorzichtig omgesprongen met alle details van hun experiment.” 

3. Daarom is de geur van chocolade onweerstaanbaar

Duitse onderzoekers ontdekten dat de geur (en uiteraard ook de smaak) donkere chocolade juist zo aantrekkelijk maakt. Hun onderzoek toont aan waarom de geur zo onweerstaanbaar is. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry. Het Duitse onderzoeksteam testte twee chocoladesoorten met twee verschillende aroma’s. Vervolgens analyseerden ze de chemicaliën die in de geur zaten en ontdekten ze zo welke deeltjes verantwoordelijk waren. Carolin Seyfried van de Technische universiteit van Munchen: “Chocolade is een van de meest gekochte snacks op de wereld. Smaak is meer dan wat de tong proeft, de geur speelt ook een rol. Er zijn heel wat componenten die samen een unieke beleving vormen.” Dat legt ook uit waarom we verlangen naar een reep chocolade wanneer we het nog maar een seconde ruiken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.