Fit- & gezondupdate: ‘Zelfs 1 glas alcohol is schadelijk voor je ongeboren baby’ en andere nieuwtjes

Getty Images/iStockphoto
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. In de buurt van groen wonen verlaagt je risico op dementie

Uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health, blijkt da wonen nabij of in een groene omgeving, het risico op het ontwikkelen van bepaalde neurologische aandoeningen kan verlagen. Om tot die conclusie te komen, bestudeerden onderzoekers van de Universiteit van British Columbia meer dan 670.000 volwassenen die meer dan 50 meter van een drukke hoofdweg woonden of meer dan 160 meter van een belangrijke snelweg. Daaruit konden ze afleiden dat het wonen nabij belangrijke snelwegen leidde tot een toename van 14% in niet-Alzheimer-gerelateerde dementie en de ziekte van Parkinson. Dat terwijl wonen in de buurt van groene ruimtes het risico op diezelfde aandoeningen significant verlaagde.

2. Te weinig zonlicht vermindert je vetverbranding

Onderzoekers van het Cincinnati Children’s Hospital ontdekten dat de blootstelling aan licht een invloed heeft op je vetverbranding. Bij een experiment met muizen bleek namelijk dat ze zich niet meer konden opwarmen, en dus ook geen vet meer konden verbranden, als ze niet over het OPN3-gen beschikte en werden blootgesteld aan blauw licht met een golflengte van 480 nanometer. Die golflengte is een natuurlijk onderdeel van zonlicht, maar komt alleen in lage niveaus voor bij het meeste kunstmatige licht. Maar zelfs als de muizen wel over het gen beschikte, maar niet aan het specifieke licht werden blootgesteld, konden de muizen zich niet goed opwarmen en slaagden ze er niet in om vet te verbranden. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat een gebrek aan zonlicht je vetverbranding negatief kan beïnvloeden.

3. Zelfs 1 glas alcohol schadelijk voor je ongeboren baby

In het verleden bestond er twijfel of af en toe glaasje alcohol drinken tijdens de zwangerschap kwaad kan voor je ongeboren kind. Om daadwerkelijk te weten te komen of occasioneel drinken tijdens de zwangerschap je embryo schaadt, analyseerden wetenschappers van de Universiteit van Bristol 23 oudere studies met verschillende onderzoeksmethodes. Wat bleek? Ze konden geen veilige ondergrens vaststellen. Ze vonden wel dat de consumptie van alcohol de cognitieve vaardigheden van een kind altijd beïnvloedt, zelfs als het ouder wordt en dat het tot een lager geboortegewicht kan leiden. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Saar Caron

    Grappig om te zien hoe mensen alcohol blijven goed praten zelf dat "ene glaasje". het gaat over je toekomstig kind, als je dat al niet kan voor 9 maanden in je leven..... zelf gestopt met alles roken, drinken, koffie... tot na borstvoeding. En roken zelf blijvend gestopt. Waarom niet als het risico heeft? Als je kind er is zal het nog moeilijker zijn hoor dan alleen je fysieke gezondheid....

  • anna vandenberg

    De mens is niet gemaakt in een labo en ieder mens reageert verschillend op invloeden van buitenaf, het enige dat studies doen is een schuldgevoel aanpraten, teveel is de oorzaak van alle problemen.