Fit- & gezondupdate: vrouwen snurken even luid als mannen en andere nieuwtjes

Shutterstock
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Snurkende vrouwen moeten niet onderdoen voor mannen

Snurken wordt al te vaak gepercipieerd als een mannenzaak, maar uit een studie die werd gepubliceerd in Journal of Clinical Sleep Medicine blijkt dat vrouwen net zo goed hun partners wakker houden ’s nachts. Voor het onderzoek werd aan 675 vrouwen en 1.238 mannen gevraagd om een vragenlijst in te vullen waarbij ze een score moesten geven op de intensiteit van hun snurkgedrag. Daarna werd tijdens hun slaap het volume van het snurken gemeten met een digitale geluidsmeter. Wat blijkt? De deelnemende vrouwen snurken minstens even luid als de mannen. Opvallend is ook dat 28% van de dames aangaf niet te snurken, terwijl 19% dat wél deed. Bij de mannen gaf slechts 6,8% aan niet te snurken, waarbij 3,5% dat inderdaad niet deed. “Dit toont aan dat vrouwen en mannen exact even luid snurken, maar dat vrouwen dat minder vaak van zichzelf door hebben. Ze beseffen duidelijk ook half niet zo vaak van zichzelf dat ze überhaupt snurken,” aldus Nimrod Maimon, co-auteur van de studie en professor aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev. 

2. Nieuwe capsule geeft je maag een voldaan gevoel

Op het 26ste European Congress on Obesity in Glasgow, Schotland, werd deze week een nieuwe capsule goedgekeurd door de FDA als een veilige en effectieve manier om gewichtsverlies te stimuleren. Het gaat om de Plenity-capsule. Deze nieuwigheid lijkt op een pil, maar wordt als een medisch hulpmiddel beschouwd. De hydrogelcapsule kan voor de lunch en het avondeten ingenomen worden met water. In de maag laat de capsule dan duizenden deeltjes vrij die het water absorberen waarna ze opzwellen zodat er kleine gelstukjes ontstaan. Die vergroten het volume en de elasticiteit van de maag en de dunne darm, waardoor je je voldaan voelt. En doordat je je sneller verzadigd voelt, eet je minder en val je makkelijker af. 

Eenmaal in de dikke darm wordt de hydrogel gedeeltelijk afgebroken door enzymen, verliest het zijn driedimensionale structuur, geeft het het water vrij dat geabsorbeerd werd waarna het vervolgens in de ontlasting belandt. Tegen 2020 zou de capsule op grote schaal verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. Of de pil ook hier te verkrijgen zal zijn, is nog niet geweten.

3. Volgens een nieuwe studie is honing even ongezond als suiker

 ‘Action on sugar’, een actiegroep verbonden aan de Londense Queen Mary-universiteit, heeft meer dan 200 producten met honing geanalyseerd. Denk aan ontbijtgranen en snackrepen. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat sommige van de producten die op hun label groot uitpakken met honing, tot 25 keer meer tafelsuiker bevatten dan producten zonder honing in. Ze pleiten er dan ook voor dat er op de voedselverpakkingen de “echte” hoeveelheid suiker wordt vermeld.

Voorstanders van honing beweren ook wel eens dat de zoete lekkernij een aantal belangrijke voedingsmiddelen bevat, zoals ijzer en vitamine C. Dat klopt, zegt voedingsdeskundige Amy Keating, maar die hoeveelheden zijn zodanig klein dat het in feite verwaarloosbaar is. “Honing bestaat voor het grootste gedeelte uit glucose en fructose, en bevat amper essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen of vezels”, zegt ook diëtiste Nathalie Antonis. “Dat betekent dat je er weleens van mag genieten, maar met mate. Beschouw honing zeker niet als vrijgeleide om ongelimiteerd van iets te snoepen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.