Fit- en gezondupdate: één sneetje spek verhoogt kans op darmkanker en andere nieuwtjes

Shutterstock
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Eén sneetje spek per dag verhoogt risico op darmkanker al

Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem. Voor de studie werden 6 jaar lang een half miljoen Britten gevolgd en meer specifiek hun eetgewoontes bestudeerd. In de periode kregen 2.609 proefpersonen darmkanker. Door de gegevens te analyseren, ontdekten ze dat van elke 10.000 deelnemers die elke dag 21 gram rood en/of verwerkt vlees aten – ongeveer de hoeveelheid van één sneetje spek – er bij 40 personen darmkanker werd vastgesteld. Bij wie 3 sneetjes eet, stijgt dat naar 48. Wat ongeveer neerkomt op 20%. De onderzoekers stellen dan ook dat je beter amper of zelfs geen vlees meer eet.

2. Klimaatopwarming kan onze vruchtbaarheid veranderen

Een studie - die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke blad ‘Journal of Evolutionary Biology’ - heeft aangetoond dat het voor sommige diersoorten moeilijker is om zich voor te planten als het zéér warm weer is. In deze specifieke studie hebben de wetenschappers nachtvlinders bestudeerd. De insecten werden blootgesteld aan verschillende temperaturen, variërend van 20 tot 33 graden Celsius, totdat ze klaar waren om te paren. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder effectief het sperma was. Een kleine nuance: de studie werd uitgevoerd bij motten. We kunnen dus niet meteen dezelfde conclusie doortrekken naar mannen. Tijdens een hittegolf kunnen wij bijvoorbeeld wegvluchten naar onze woonst of werkplek met een aangename, verfrissende airco. Desondanks bestaat er ander onderzoek dat de link tussen de klimaatopwarming en vruchtbaarheidsproblemen lijkt te bevestigen.

3. Onderzoekers ontdekken manier om geheugenverlies om te keren

Een nieuw onderzoek dat verscheen in het medische tijdschrift ‘Neurology’ van de Northwestern University ontdekte dat elektromagnetische schokjes, als ze precies in het geheugencentrum van de hersenen worden gegeven, het geheugen van oudere mensen met leeftijdsgerelateerd geheugenverlies kunnen verbeteren. Tijdens de studie kregen zowel jongere als oudere volwassenen een geheugentest. De jongere volwassenen konden die voor 55% correct invullen, de ouderen slechts voor 40%. Na de test werd gedurende 5 dagen 20 minuten per dag hoogfrequente repetitieve magnetische stimulatie toegepast op de hersenen van de ouderen. 24 uur na de laatste stimulatie kregen de deelnemers opnieuw een geheugentest voorgeschoteld. Deze keer scoorden de ouderen even goed als de jongvolwassenen. Dat type hersenstimulatie zou dus de geheugencapaciteit van ouderen kunnen verbeteren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rania Desaegher

  En volgende week krijgen we het tegenonergestelde te lezen.

 • Renée Schietekat

  Wijn gaan we niet meer drinken, spek gaan we niet meer eten, iemand die het lijstje wil vervolledigen? Misschien leven op water en brood?

 • Etienne Goedertier

  Sinds men gezonder is gaan eten swingen de kwalen de pan uit;mijn grootvader at een pan spek, lepelde het vet nadien ook binnen, nadien nog een pan pensen met appelmoes en hij zag nooit een dokter...hij overleed op 94 jarige leeftijd! dus stop met mensen bang maken....

 • Gino Van driessche

  Als deze bewering over spek klopt zou men in Engeland wel echt een probleem hebben, om maar te zwijgen over america met hun eetgewoonten, bacon en eggs? Niet alleen Met spek, maar tal van andere dingen doen ons alles behalve goed...

 • Roger Geens

  Net als de Japanners eet ik regelmatig gekookt spek ,pork voor Japan ,goed voor de darmen . Ik kook het spek en doe het daarna in sneetjes in soep of bij gestoofde groenten .