Fit- en gezondupdate: 1,25 miljoen Belgen weten niet dat ze te hoge bloeddruk hebben en andere nieuwtjes

Shutterstock
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen. 

1. Op het platteland grotere stijging van mensen met overgewicht dan in steden

In 1985 leefde nog 41% van de bevolking in steden, nu is dat 55%. In diezelfde periode is de mens gemiddeld 6 kilo aangekomen, aldus de onderzoekers van het Imperial College London die de studie leidden. Om te kijken of het wereldwijde obesitasprobleem daadwerkelijk te maken heeft met de verstedelijking van de bevolking, bestudeerden ze 2.008 onderzoeken waaraan in totaal maar liefst 112 miljoen volwassenen deelnamen. Ze vergeleken daarvoor de woonplaats van mensen met hun BMI in de periode tussen 1985 en 2017.

Zo ontdekten ze dat er over het algemeen nog meer overgewicht is in steden, maar dat de helft van de wereldwijde toename van de BMI toe te schrijven is aan een stijging ervan in landelijke gebieden. En vooral dan bij vrouwen. Volgens de auteurs van de studie zou dit deels te maken hebben met het feit dat hoogopgeleide mensen – die over het algemeen minder last hebben van overgewicht – naar de stad verhuizen omdat er op het platteland minder werk is. Daardoor stijgen de huizenprijzen in steden alsmaar meer waardoor mensen met een laag inkomen naar landelijke gebieden trekken. Omdat gezond eten duurder is, neemt het obesitasprobleem met name daar toe. Ook is de moderne voedselvoorziening volgens de auteurs nu doorgedrongen op het platteland.

2. Boos zijn is slecht voor je gezondheid

Voor een studie onderzochten wetenschappers van de Concordia-universiteit en de Universiteit van Leipzig 226 mensen tussen 59 en 93 jaar. De deelnemers moesten een week lang opschrijven hoe ze zich voelden en er werd gevraagd of ze last hadden van chronische ziektes. Via bloedstalen werd gecontroleerd of de proefpersonen ook ontstekingen hadden. “Mensen ouder dan 80 jaar die zich elke dag kwaad maken, hebben meer last van ontstekingen en chronische ziektes”, stelde co-auteur Carsten Wrosh van de Concordia-universiteit vast. “Opvallend genoeg geldt dat niet voor mensen die jonger zijn of voor deelnemers die vaak verdrietig zijn.” Wrosh en zijn onderzoeksteam gaan ervan uit dat de jongere deelnemers nog het gevoel hebben dat ze actie kunnen ondernemen. Als ze frustraties hebben, kunnen ze die aanpakken. 80-plussers denken daarentegen dat ze situaties niet meer zo snel kunnen veranderen, waardoor de negatieve emoties zich opstapelen.

3. 1,25 miljoen Belgen weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben

Van de naar schatting 2,5 miljoen volwassenen in ons land die een te hoge bloeddruk hebben, is zowat de helft daar niet van op de hoogte. Cardiologen pleiten voor een grotere bewustwording van het probleem en voor meer controles. Een te hoge bloeddruk - ook wel hypertensie genoemd - is immers een stille moordenaar omdat er vaak geen symptomen zijn, terwijl het fenomeen wel kan leiden tot ernstige hart- en vaatziektes. Bij 6 op de 10 beroertes en 1 op de 2 coronaire hartziektes (waarbij aderverkalking een rol speelt) is hypertensie de hoofdoorzaak. Jaarlijks zouden in ons land 15.000 overlijdens - waarbij ook jonge mensen -veroorzaakt woorden door een te hoge bloeddruk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.