Ga naar de mobiele website
^ Top

Fietsweer! Kan zo'n hard zadel eigenlijk kwaad voor onze vrouwelijke delen?

thinkstock
Met dit heerlijke weer wordt de fiets weer net iets vaker uit de garage gehaald. Wind in de haren, kilometers in de benen en ... helaas ook een pijnlijk achterste en gevoelloze vrouwelijke delen na een hele dag op een hard zadel. Kan dat eigenlijk kwaad voor onze tere lady parts?

Of je nu sporadisch naar het werk fietst, aan spinning doet of wel eens op de koersfiets kruipt: zelfs met de beste koersbroek voelt het allemaal wat pijnlijker aan tussen de benen na ettelijke kilometers. Comfortabel is anders, en het doet ook de vraag rijzen of we hiermee geen schade aanrichten aan onder meer onze voortplantingsorganen.

De American Urological Association zocht naar het antwoord en heeft gelukkig goed nieuws: regelmatig fietsen brengt je edele vrouwelijke delen niet in gevaar. Op basis van enquëtes bij 2.991 sportende vrouwen wereldwijd - zwemmers, lopers en fietsers - gingen ze na hoe het gesteld is met het seksleven, kwaaltjes aan de urinewegen en gevoelloosheid in de schaamstreek bij deze dames. De 658 vrouwelijke fietsers uit het onderzoek hadden niet significant vaker last van deze kwalen dan de andere sportievelingen. 

Wel concluderen de Amerikaanse onderzoekers dat de kans op een urinewegeninfectie iets groter is bij fietsende vrouwen, en wie drie keer per week minstens 40 kilometer rijdt heeft meer kans op gevoelloosheid aan de schaamstreek of blaren door wrijving met het zadel. Al mag dat volgens de wetenschappers niet opwegen tegen de vele gezondheidsvoordelen die fietsen oplevert. Investeren in een goede koersbroek en een degelijk zadel is dus geen slecht plan, als je regelmatig enkele tientallen kilometers fietst.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug