Feit of fabel: is de walnootscrub van Kylie Jenner slecht voor de huid?

De walnootscrub van Kylie Jenner baart veel mensen zorgen.
Instagram @kylieskin De walnootscrub van Kylie Jenner baart veel mensen zorgen.
Sociale media staan in rep en roer. De aanleiding: de scrub met walnoten uit de nieuwe skincarelijn van Kylie Jenner. Volgens sommigen zou zo’n scrub net slecht zijn voor de huid. Klopt dat? Wij gingen te rade bij dermatoloog Thomas Maselis. 

De nieuwe collectie huidverzorgingsproducten van Kylie Jenner is nog niet te koop, of ze lokt al controverse uit. Zo is er hetze ontstaan over één van haar scrubs. Verschillende socialemediagebruikers en schoonheidsspecialisten zijn bezorgd omdat er walnoten inzitten. Ze beweren dat de walnootdeeltjes te scherp zijn, waardoor ze kleine beschadigingen in de huid veroorzaken. 

Rechtszaak

Nochtans beschrijft de Kardashian-telg het product als “het geheim voor haar gave huid”. Zelf gebruikt ze het 2 à 3 keer per week, maar volgens de realityster is de scrub zacht genoeg voor dagelijks gebruik. Hoe zit het nu? 

De ietwat beruchte reputatie van walnoten in scrubs dateert van 2016. Toen spanden 2 vrouwen een rechtszaak aan tegen St. Ives. Ze klaagden dat de walnootdeeltjes in een scrub van het cosmeticabedrijf leidden tot ontstekingen op hun huid. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd omdat er te weinig bewijs was. 

“Als walnoten gebruikt worden voor een scrub, wordt de harde schelp van de noten fijngemalen tot een korrel. En die is behoorlijk scherp”, bevestigt dermatoloog Thomas Maselis. “Een ramp als dat in je ogen terechtkomt.” Of het ook voor beschadigingen in de huid zorgt, hangt volgens Maselis af van een aantal zaken: de scherpte van de korrel, hoe vaak je de scrub gebruikt en de felheid waarmee je schrobt. 

“De vraag die eigenlijk gesteld moet worden, is: ‘Heb je een scrub nodig?’. Neen”, stelt de dermatoloog duidelijk. “Zo schraap je de bovenste laag celwanden eraf. Maar dat heeft geen nut. Het enige wat je aan zo’n scrubbeurt overhoudt, is een velletje dat een tikje zachter aanvoelt. Wie per se z'n huid wil exfoliëren, kan één keer per week scrubben. Vaker is een no-go. Dan ga je meer schade aanbrengen dan goed doen.”  

De conclusie: als je een walnootscrub gebruikt - of het nu die van Kylie Jenner is of niet - ga je het best voorzichtig te werk. En je mag het verzorgingsproduct maximum één keer per week bovenhalen. “Een scrub gebaseerd op walnoten heeft trouwens een voordeel”, vertelt Maselis nog. “Bij producten met siliconen korrels of plastic bolletjes komt er plastic in je water terecht. Een flesje met walnootdeeltjes is tenminste vriendelijk voor het milieu.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.