Exclusief voor abonnees

Feestje gepland vanavond? Zo voorkom je tinnitus

Getty Images
Gepiep, gebrom of gesuis. Hoe tinnitus zich manifesteert, verschilt van patiënt tot patiënt. Zodra je het hebt, gaat deze stoorzender nooit meer weg. Extra voorzichtig zijn vanavond is dus de boodschap. Onze expert beantwoordt 5 vragen over oorsuizen. “Een pieptoon na het uitgaan is een alarmsignaal. Negeer dit dus niet.”

1. Wat is tinnitus?

Prof. Frans Gordts, diensthoofd Keel-neus-oorheelkunde in het UZ Brussel: “Tinnitus is een activiteit van het brein die je kan waarnemen als geluid. Wat er precies gebeurt in onze hersenen? Dat weten we voorlopig niet. Waarschijnlijk is er meer dan een mechanisme verantwoordelijk voor de waargenomen tuut, piep of ruis. Eigenlijk kan je oorsuizen zien als een soort fantoompijn. Net zoals iemand met een geamputeerd been pijn kan ervaren in het lichaamsdeel dat er feitelijk niet meer is, registreren de hersenen van iemand met tinnitus ‘geluid’ dat helemaal niet via het oor binnenkomt. De term komt van het Latijnse ‘tinnire’, dat niets anders betekent dan ‘klinken’. Tinnitus is op zich trouwens geen diagnose; het is gewoon een beschrijving van een bepaald symptoom.”

2. Waarom krijg je tinnitus?

“De oorzaken zijn gevarieerd. Gehoorverlies gaat vaak hand in hand met tinnitus. Bij veel patiënten is dat te wijten aan de leeftijd: een derde van de mensen die te kampen krijgen met tinnitus, behoort tot de derde leeftijd. Maar ook plotse of langdurige blootstelling aan te hevig geluid kan tot gehoorschade en bijkomend -verlies leiden. Als ze tijdens de jaarwisseling vuurwerk naast je oor afsteken, loop je risico op een knaltrauma, een acute vorm van lawaaibeschadiging. Al komt het chronische lawaaitrauma (gehoorschade die zich geleidelijk aan opstapelt) vaker voor. Verder geven bijna alle ooraandoeningen die gepaard gaan met gehoorverlies aanleiding tot tinnitus. Tot slot kan tinnitus een nevenwerking zijn van bepaalde medicijnen.”

3. Wat kan je doen om tinnitus te voorkomen?

“Omdat tinnitus in het gros van de gevallen niet te genezen is, kan de nadruk niet genoeg op preventie liggen. Ga je naar een concert? Draag altijd oordoppen bij blootstelling aan luide muziek. Laat verder je gezond verstand regeren: ga niet vlak naast de boxen staan en geef jezelf én je oren af en toe wat frisse lucht. Een ‘oorpauze’ zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk verminderen. Verruil thuis je oortjes voor een hoofdtelefoon: daarmee wordt het geluid minder geconcentreerd in de gehoorgang gericht. Let natuurlijk op het volume en gun je oren geregeld rust.”

4. Wat als ik thuiskom van een feestje met een piep in mijn oren?

“Die pieptoon is een alarmsignaal: je oren zijn die nacht wat beschadigd. Negeer die waarschuwing dus niet. Het slakkenhuis in het oor bestaat uit duizenden haarcellen. Bij gehoorschade sterven die af of ze gaan platliggen, maar dat merk je niet meteen. Gehoorschade stapelt zich namelijk geleidelijk aan op. Gun je oren voldoende rust en bescherm ze voortaan beter. Zo voorkom je dat die vervelende tuut permanent wordt.”

5. Hoe tinnitus behandelen?

“Bij een oorstop, oorontsteking of een andere aandoening verdwijnt de tinnitus zodra die behandeld is. In de meeste andere gevallen is er relatief weinig aan te doen en is het dus onomkeerbaar. Als het gepaard gaat met veel gehoorverlies kan een hoorapparaat een oplossing zijn. Vaak wordt aan ‘tinnitus matching’ gedaan om het geluidsvolume en de frequentie van de tinnitus te bepalen. Met ‘tinnitus masking’ wordt bovendien vastgesteld of bepaalde frequenties de toon kunnen verbergen. Onderzoek naar medicatie gaf helaas nog geen oplossing. We adviseren om zo weinig mogelijk aandacht te besteden aan die tuut. Wie er op focust, komt in een vicieuze cirkel terecht: het gepieker veroorzaakt stress en slapeloosheid, wat de gevoeligheid voor de klachten verhoogt. De meest effectieve behandeling is dan ook tinnitus retraining therapy of TRT, een soort cognitieve gedragstherapie die inspeelt op het principe van de geconditioneerde reflex en het lichaam ‘afleert’ om op tinnitus te reageren. Een waardevolle, maar omvangrijke behandelwijze.”

Wij bundelen alle adviezen van experts over voeding en beweging binnen Jouw Gezondheid.

Op gewicht blijven of afvallen, zonder jezelf van alles te ontzeggen? Diëtiste Sanne Mouha geeft raad: “Verdeel je calorieën slim over de dag”

Topdokter veegt de vloer aan met voedingsmythes: “We zijn niet allemaal glutenintolerant. En drink vooral melk, ook als je geen lactose verteert”

“Rugpijn lijkt wel een virus dat zich razendsnel verspreidt”: experts over oorzaken en oplossingen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van Laethem

  De ziekte van de jeugd. Zal nog veel aan de sociale zekerheid kosten in de toekomst

 • Theo Striem

  Er is geen stilte meer de hoge fluittoon blijft dag en nacht in actie Aan alle jongeren wees geen dwaas jou gehoor is goud waard

 • Rudi De Vos

  Ik heb er ook al jaren last van en inderdaad het ergste bij volledige stilte (dus ‘s nachts). Ik noem het “het geluid der stilte “ .

 • Yvan Lissens

  Het ergste is bij volledige stilte. Ik heb het al jaren, maar ik negeer die fluittoon zoveel mogelijk.

 • Theo Striem

  Je leert er mee leven maar het gepiep is soms zo erg dat het gehoor weg is Leuk is het niet