Fan van midnight snacks? Blijkbaar maken ze je dommer

THINKSTOCK
's Nachts de koelkast plunderen om een plotse scheurende honger te stillen en dan met een volle maag in je bedje kruipen: keileuk, maar blijkbaar niet zo gezond. En nog erger: je wordt er dommer van.

Onderzoekers aan de University of California gingen met behulp van tests op muizen na hoe de tijdstippen waarop je eet, je biologisch ritme en gedrag beïnvloeden. Eén testgroep kreeg een dagritme dat synchroon liep met de interne klok terwijl de andere testgroep een volledig ontregeld slaappatroon kreeg opgelegd (vergelijkbaar met een jetlag).

De muizen die werden gevoed buiten hun circadiane ritme (normaal dagritme), ervaarden een volledige ontregeling van hun systeem. Zowel de nieren, lever als hersenen functioneerden niet naar behoren.

Het doel van het circadiane ritme is om je interne klok gelijk te stellen met de dag. Wanneer dat ritme wordt verstoord, geraakt je lichaam ontregeld en dan moeten ook de hersenen het ontgelden. Vooral je geheugen zal je sneller in de steek laten als je circadiane ritme niet gelijkloopt met je interne klok.

Christopher Colwell, professor in de psychiatrie aan de UCLA School of Medicine verklaart dat eten op ongewone uren je circadiane ritme hevig in de war kunnen sturen. Die vaststelling is echter ook goed nieuws, want het toont aan dat eten reacties van onze interne klok kan uitlokken. "Door je eetpatronen aan te passen kan je dus een nuttige tool ontwikkelen die je interne klok kan versterken", besluit Colwell.