Exclusief voor abonnees

Experts over het laatste taboe, apart slapen: “Wie niet samen slaapt, zal ook wel niet meer vrijen, is de gedachte”

Veel koppels slapen niet goed, maar durven de stap niet te zetten om apart te gaan slapen.
Shutterstock Veel koppels slapen niet goed, maar durven de stap niet te zetten om apart te gaan slapen.
Er bestaat een woord voor: slaapscheiding. Steeds meer koppels brengen de nacht in aparte bedden of kamers door, maar de schaamte om erover te praten is groot. Terwijl bewezen is dat wie alleen slaapt, beter slaapt. Al heeft relatie-expert Rika Ponnet ook haar bedenkingen: “Ik zie de slaapkamer als een ankerpunt in de relatie. Als een veilige haven. Moeten we die laatste ‘liefdeshaven’ zomaar schrappen?”

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Omwille van een lawaaierige, vijandige huurder die ook onze buurman was, ben ik 12 jaar geleden van slaapkamer veranderd. Mijn vrouw bleef waar ze was, ze stoorde zich minder aan onze huurder-buurman. Toen we nieuwe huurders kregen, bleven we apart slapen, niets dan voordelen; geen last meer van: gesnurk, de ander die opstaat om naar de wc te gaan, mijn vrouw die altijd laat naar bed wil, en ons seksleven is er zelfs op verbeterd; een echte aanrader.

 • Andy Verachtert

  Je partner geen rustige slaap gunnen lijkt geen teken van liefde. Misschien te overwegen uit plaatsbesparing bij twee super rustige slapers.

 • Johan Van Biesen

  Aparte kamers met op maat gemaakte bedden voor elk zijn slaapkomfort, dat is het ideale, liefde heeft er feitelijk alles mee te maken, gun jij je geliefde geen ultieme bedrust misschien?

 • Catherine MISTIAEN

  Hetzelfde bed delen, was vroeger iets voor arme mensen. Rijke mensen konden zich apart-slapen permitteren: elk een eigen kamer! Films uit de jaren 1950, 1960 tonen duidelijk dat getrouwde koppels in aparte bedden sliepen, zowel thuis als op hotel ... Oude, vergeten wijsheid wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappelijke studies: gelukkig!

 • Sonja Van de Sype

  Heeft niets te maken met houden van of niet houden van. Wel met een goede nachtrust en dat is cruciaal voor je gezondheid en voor je gemoedstoestand.