Europese Dag van de Beroerte: herken jij er een?

thinkstock
Dagelijks worden zo'n 52 Belgen getroffen door een beroerte, iets om bij stil te staan op de Europese Dag van de Beroerte. Jaarlijks krijgen zo'n 19.000 er mee te maken. Wie een beroerte op tijd herkent, kan door juist te reageren wel voorkomen dat het fataal afloopt. Met deze tips kan in het beste geval tijdig alarm slaan.

Op de website van de campagne "Take 2 for Stroke", die op World Stroke Day aandacht vraagt voor beroertes, wordt helder uitgelegd hoe je een beroerte kan herkennen, en hoe je er gepast op reageert. Dat even bekijken duurt 2 minuten, en de bedoeling is dan om 2 andere mensen in 2 minuten uit te leggen wat ze moeten doen. Als zij op hun beurt hetzelfde doen, raakt die levensbelangrijke kennis verspreid. World Stroke Day vond plaats op 29 oktober, maar ook op de Europese Dag van de Beroerte kan het geen kwaad om deze informatie op te frissen.

Zo herken je een beroerte
Herken je één van onderstaande symptomen bij iemand? Dan kan dat wijzen op een beroerte:

- Gevoelloosheid of zwakte in de arm, het been of het gezicht, vaak slechts aan één zijde van het lichaam.

- Verwarring, moeilijkheden met spreken of begrijpen van wat anderen zeggen.

- Problemen met het zicht aan één of twee ogen.

- Moeilijkheden met wandelen, duizeligheid, verlies van evenwicht of coördinatie.

- Hoofdpijn zonder aanduidbare reden.

Dit kan je doen

Merk je één van bovenstaande symptomen op, dan bel je onmiddellijk een ambulance of breng je de persoon zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Zelfs 2 minuten kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Ook als de symptomen weer verdwijnen bel je best de hulpdiensten, waarmee je een mogelijke tweede beroerte die uit de eerste voortkomt kan voorkomen.

Meer weten? Je leest er alles over op de website van #TAKE2FORSTROKE.