Europeanen zijn grootste alcoholverbruikers ter wereld

THINKSTOCK
Alcoholgebruik heeft in 2012 aan meer dan 3,3 miljoen mensen het leven gekost, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vooral in Europa wordt het meest alcohol gedronken, gemiddeld 13,3 liter pure alcohol per persoon (ouder dan 15) per jaar. De Belgen blijven daar net onder.

De WHO nam de alcoholconsumptie in 194 landen onder de loep. Gemiddeld drinkt iedere mens boven 15 jaar 6,2 liter zuivere alcohol per jaar, maar 38,3 procent komt boven dat gemiddelde uit. Die groep neemt jaarlijks gemiddeld liefst 17 liter pure alcohol per jaar tot zich. In Wit-Rusland, Litouwen en Andorra wordt er het meeste gedronken.

De organisatie pleit voor krachtiger maatregelen om de negatieve gevolgen van alcoholconsumptie te bestrijden. "Er is geen ruimte om toegeeflijk te zijn", waarschuwt WHO-expert Oleg Chestnov.

Belgen in EU-middenmoot
Van alle werelddelen is het alcoholgebruik veruit het grootst in Europa, met 13,3 liter per persoon per jaar. Vooral in Oost-Europa zijn veel verslaafden. De Belgen zitten iets onder het gemiddelde met 11 liter per jaar. Mannen doen het op dat vlak een pak slechter dan vrouwen: 15 liter per jaar ten opzichte van 6,3 liter per jaar.

3,1 procent van de Belgen is verslaafd aan alcohol, ook daar ligt het Belgische cijfer iets lager dan het Europese gemiddelde. 7,8 procent lijdt aan ziektes die het gevolg zijn van alcoholgebruik.

who