Epidemie op haar hoogtepunt: dit moet je weten over de griep

thinkstock
De griep is nog steeds in het land en bereikt op dit moment zelfs haar hoogtepunt. Geveld door de ziekte of wil je net voorkomen dat jij nog besmet wordt dit jaar? Wij zetten alles wat we jullie al vertelden over de griep op een rijtje.

- De griepepidemie bereikt op dit moment haar hoogtepunt en dat zullen ze geweten hebben in overvolle ziekenhuizen. Geveld door de griep? Rep je niet naar het ziekenhuis, waar ze geen plaats meer hebben voor alle zieken. Doktersverenigingen roepen patiënten op om éérst naar de huisarts te gaan en vragen de geneesheren om hen pas naar de spoed door te verwijzen als het écht nodig is.

- Wie zelf geen griep heeft maar thuis voor een zieke moet zorgen, kan zelf ook een paar maatregelen nemen om de kans op besmetting zoveel mogelijk in te perken. Was regelmatig je handen, isoleer de tandenborstel van de zieke, ververs regelmatig de lakens en laat de zieke persoon papier gebruiken in plaats van een handdoek om de handen af te drogen,kon je hier al lezen als tips. 

- Nu nog snel vaccineren? Dat heeft eigenlijk weinig zin. Je bent dan nog wel iets beschermd, maar om er het beste uit te halen doe je dit beter vroeger. Idealiter laat je een griepspuit zetten voor het seizoen begint, rond november, om die optimaal te laten werken.

- Al griep gehad dit seizoen? Dan bestaat er een waterkansje dat je toch nog eens besmet raakt, bijvoorbeeld met een ander type griep. Al is die kans gelukkig erg klein. De luchtwegen van een pas herstelde grieppatiënt zitten namelijk vol met interferonen - eiwitten die een immuunreactie bespoedigen - wat de kans op een tweede griep, van een ander type, klein maakt. Daarenboven kan de immuniteit tegen een bepaald virustype lang aanhouden. Een griep van jaren geleden kan vandaag nog steeds bescherming bieden tegen datzelfde type. Wel kan een nog niet helemaal genezen grieppatiënt sneller een bacteriële infectie krijgen.

- Er circuleerde een tijd lang het weetje dat een griep voor mannen erger aanvoelt dan voor vrouwen, maar die mythe werd vorige maand ontkracht. De studie die dat ooit beweerde bleek niet helemaal waterdicht te zijn en de auteur zelf komt er op terug, op aansturen van een kritische journalist van de Volkskrant. Helaas gen enkele reden dus om een grotere klaagzang op te zetten als je van het mannelijk geslacht bent. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Leef ongezond, sport niet en heb sinds mijn 6 jaar (meer dan 30 jaar geleden) geen griep meer gahd. Een zware verkoudheid en keelontsteking wel, meer geen echte griep. Als je echt griep hebt ban je een week echt ziek. Velen denken dat ze griep hebben omdat ze wat snotteren en 3-4 dagen wat ziek zijn.

 • Anne Geerts

  Kelly, mijn man sport veel meer dan ik en is op korte tijd al twee keer goed ziek geweest en ik niet. ???

 • VIVIANE bastenie

  Aan Lesley Hyens,ik denk dat je gelijk heb ,ik zelf kan mij niet eens herinneren wanneer ik eigenlijk griep hebt gehad ,nu de laatste 4 jaar heb ik steeds de griep spuit gehaald ,omdat ik zwaar diabete ben en ook twee hart aanvallen gehad hebt ,plus nog een hersentrombose er bovenop,maar de griep hijn ik immuum voor te zijn .en hopelijk blijft dat zo.

 • danny buyse

  @Kelly, gezonde voeding en sporten zal je niet garanderen dat je geen griep krijgt! Als je besmet geraakt met het influenza virus A of B en je lichaam heeft daar geen bescherming tegen opgebouwd wordt je even hard getroffen. Het enige verschil kan dan wel zijn als gezonde mens dat je kans dan klein is op complicaties en je sneller geneest!

 • Fabrizio Michiels

  En altijd heb je mensen die ziek zijn van de vaccinatie e. Hahaha onwetendheid is ook een deugd e