Elk uur televisiekijken verhoogt kans op diabetes

Shutterstock
Dat televisiekijken niet de meest gezonde hobby was, wisten we ergens diep vanbinnen al wel. Gelukkig zijn we er allemaal in geslaagd om die wetenschap vakkundig te negeren. Helaas zijn er nog meer negatieve gevolgen aan tv-kijken: een verhoogd risico op diabetes bijvoorbeeld.

Het is zelfs nog erger dan we hadden gedacht. Ieder uur dat je naar televisie kijkt, verhoogt het risico op diabetes type 2 met 33,4%. En nee, dat heeft niets te maken met te veel snacks of je hersenen op oneindig, maar wel met het feit dat we urenlang op de bank doorbrengen zonder activiteit.

De auteurs van het onderzoek keken daarbij ook naar eerdere studies en ontdekten dat mensen met een hoog risico op diabetes dit lot konden vermijden door hun leven om te gooien en actiever en gezonder te leven.

In hun nieuwe studie, onderzochten de wetenschappers hoe die ommekeer naar een actiever leven ook het aantal uur dat mensen zitten voor de televisie doorbrachten, zou beïnvloeden. Daarbij kwam naar voren dat mensen die voor een actievere levensstijl gingen (meer wandelen of 's ochtends even gaan lopen), ook thuis en op het werk actiever werden. Vooral de uren voor de televisie werden veel minder. Het is dus nogmaals bewezen: een actiever leven is de boodschap.