Eindelijk ontdekt: waarom muggen Deet haten

Shutterstock
Muggen hebben een hekel aan Deet, maar de precieze reden was onbekend. Wetenschappers denken nu te hebben ontdekt waarom de insecten het middeltje zo vervelend vinden: het antwoord zit in hun poten.

Deet is al meer dan 70 jaar op de markt, maar nu beginnen wetenschappers pas echt goed te snappen waarom muggen er zo'n hekel aan hebben. Het middel - een veelgebruikt ingrediënt in crèmes en sprays om de muggen van je lijf te houden - blijkt muggen niet af te stoten door contact met hun snuit, maar door aanraking van hun poten. De onderzoekers, van onder meer de Rockefeller University, hopen dat dat inzicht zal helpen bij het ontwikkelen van nieuwe antimuggenmiddelen. De resultaten verschenen in Current Biology.

De wetenschappers smeerden Deet en andere bittere substanties op delen van hun armen, om die vervolgens in een kooi met ongevaarlijke gelekoortsmuggen te steken. Iets vergelijkbaars deden ze met plastic membranen gevuld met bloed, waarbij de mug kon steken door onbehandeld plastic of plastic besmeerd met Deet of andere bittere stoffen.

Uitkomst: zomaar een bittere substantie vinden de muggen wel vervelend om te drinken, maar als alleen snuit of poten ermee in contact komen bij een landing, deert het ze niet. Bij Deet, ontwikkeld in de Tweede Wereldoorlog om soldaten te beschermen tegen tropische muggenziekten als malaria en knokkelkoorts, zag het beeld er totaal anders uit. Stukken huid of plastic ingesmeerd met het anti-insectenmiddel meden de dieren als de pest.

Blijkbaar is alleen contact van de monddelen met Deet onvoldoende om de mug te weren, contact met poten speelt een cruciale rol bij het succes van het antimuggenmiddel.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Martine Schoup

    DEET tast het centrale zenuwstelsel aan bij de mens heb ik gelezen, terwijl er heel wat natuurlijke middeltjes zijn om muggen en andere insecten te weren

  • Peter Buyck

    Hebben ze nagedacht over mogelijke chemische brandwonden op de poten van de mug?

  • Patrick Voet

    Ok, ze proeven met hun poten. Maar waarom haten ze deet? De title vraag blijft onbeantwoordt.