Eet je slim: verse vis en walnoten zijn goed voor je hersenen

thinkstock
Wie zijn hersenen vitaal en fit wil houden, moet verse vis eten. Haring, makreel en zalm helpen mensen de grijze massa in conditie te houden. Dat stelt de Nederlandse Froukje Wattel die na haar hartinfarct op zoek ging naar wetenschappelijk onderbouwde adviezen die haar konden helpen bij haar eigen voedingspatroon. Ze schreef er een boek over.

In haar zoektocht naar goede voeding voor haar eigen hersenen ontdekte ze dat voeding die goed is voor je hart, ook goed is voor je hersenen. Olijfolie, noten en avocado, die goede vetten bevatten, behoren daartoe. Room, boter, vette kaas vallen niet in die categorie, aldus Wattel. "Door je cholesterol op deze manier onder controle te houden, ontstaan er geen blokkades in de aderen." Zout uitbannen helpt om de bloeddruk laag te houden.

Dat groenten en fruit nuttig zijn om de juiste mineralen en vitaminen binnen te krijgen is overbekend, maar het is ook goed voor je hersenen. Net zoals roken en alcohol niet handig zijn. Lenige hersenen zijn verder gebaat bij bewegen. "Door veel te bewegen maken je hersenen extra verbindingen aan", aldus Wattel. "En dat is wat je wilt."

Genezen

Wie hersenschade heeft opgelopen, kan niet genezen. "Dat zou mooi zijn, maar helaas", stelt Wattel. "Maar je kunt wel zorgen dat het letsel door bijvoorbeeld een herseninfarct of hersenbloeding niet erger wordt."

Haar boek, dat zojuist is verschenen, heet Brainfood. Gestimuleerd door de Hersenstichting is ze met hulp van familie en vrienden op zoek gegaan naar recepten die passen bij haar nieuw verworven kennis. "Ik heb vooral naar wetenschappers gekeken, niet naar diëten van filmsterren, zakentycoons of superslanke blonde vrouwen van 25, omdat ik zelf niet in die categorieën val", aldus Wattel.

Specialisten zoals hersenprofessor Dick Swaab en psychiater René Kahn hebben bijdragen geleverd. Net als de Nederlandse presentatoren Rob Trip en Paula Udondek (beiden ambassadeur van de Hersenstichting) en culinair journalisten Janneke Vreugdenhil en Klary Koopmans.  Per verkocht boek (Poiesz, €19,95 ) gaat 1 euro naar de Hersenstichting. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wout vanstrealen

  raar, ik heb wat problemen met de pancreas, en mag geen vers fruit, vis of vethoudende producten eten, idem suiker, chocolade fruitsap enz. allemaal verboden. Wie geraakt er nog aan uit? de eene zegt zus, de andere weer zo.

 • Thierry Vansweevelt

  De viscomsumptie is precies gedaald e? Vis zoals wij het kweken is extreem ongezond!

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Nog eentje die een boek schrijft en waar reclame voor wordt gemaakt ! Vandaag zo, morgen zus ! En wat zegt Pacal Naessens - onze vlaamse eetgoeroe - hiervan ? Morgen nieuw boek !

 • Emi De graeve

  En wat met de plastiekdeeltjes in de vis ? Uiteindelijk wordt alles twijfelachtig. Velen van onze overgrootmoeders hadden de ongekende luxe van niet gemanipuleerde en nog gezonde voeding.

 • Marc Spandel

  Tja... decennia wordt vis afgeraden omwille van het hoge gifgehalte (microplastics, lood enz.), en nu wordt vis aangeraden omdat het allerlei gevaarlijke hersenaandoeningen enz. zou vermijden of in toom houden. Ik kan hier maar één ding uit concluderen. Microplastics, lood, kwik, en andere gifstoffen zijn héééééél gezond voor de mens (althans volgens de laatste wetenschappelijke bevindingen)!