Ga naar de mobiele website
^ Top

Eéntje om vandaag te oefenen: slapen kan je leren

thinkstock
In Engeland zijn de lessen al een ware hit, en deze week bracht David Lloyd de befaamde napercise eindelijk ook naar België. Voor één keer trekken we dan ook niet naar de fitness om onszelf in het zweet te werken, maar ... om te slapen.

De Napercise lessen zijn een waar fenomeen in het Verenigd Koninkrijk. Niet verwonderlijk, want een uurtje slapen in plaats van op de loopband staan? Daar zijn wij ook vel voor te vinden. En dus zakken we af naar Edegem, onesie in de aanslag.

Waarom Napercisen?
Slaap is belangrijk, dat weten we al lang. En toch liggen velen onder ons 's avonds urenlang schaapjes te tellen. Het resultaat? We mogen ondertussen dan wel prima kunnen hoofdrekenen, we zijn vaak ook vermoeid, hebben minder concentratie en op lange termijn leidt dat slaaptekort zelfs tot een hoger risico op depressies. 

"We zijn allemaal zo druk bezig tegenwoordig, dat we bewust rustpauzes moeten kunnen inlassen," vertelt Napercise-coach Tru. "Wie voldoende slaapt zal productiever zijn en boordevol energie zitten, en ook je gezondheid gaat erop vooruit. " Uiteraard vervangen die 45 minuten Napercise wel je eigen nachtrust niet. "Zie het als een soort powernap, waarna je helemaal als herboren weer vol nieuwe energie zit."

Hoe werkt het?
We beginnen de les met ademhalingsoefeningen, om helemaal tot rust te komen. We rollen ons hoofd zachtjes van links naar rechts, terwijl de muziek op de achtergrond en de zachte stem van Tru mij al helemaal in zen-modus brengen. Een paar keer stretchen, en het is tijd om onder de wol te duiken. Letterlijk. Ik trek het dekentje behaaglijk op tot aan mijn kin, en dan gaat het licht uit, voor 45 minuten pure ontspanning.

Of dat was toch de bedoeling. Maar mijn hoofd heeft andere plannen. Wat mocht ik weer zeker niet vergeten in de winkel? En hoe laat was die afspraak bij de bank morgen? "Je gedachten zullen plots opkomen," vertelt Tru. "Verzet je er niet tegen, maar accepteer ze en probeer ze weer te klasseren." Terwijl ik mijn best doe om dat boodschappenlijstje een plekje te geven in mijn onderbewustzijn, hoor ik aan het zachte gesnurk dat mijn buurvrouw minder last heeft om te Napercisen. Of ze heeft thuis alvast wat geoefend, dat kan ook.

David Lloyd

Werkt het?
Minuten verstrijken, en plots merk ik dat ik niet meer zo bij de les ben. Ik lig heerlijk ontspannen, en heb geen flauw idee of er nu al vijf, tien of twintig minuten verstreken zijn. Zou ik dan toch wat geslapen hebben? Wanneer het zachte belletje gaat om aan te kondigen dat de les voorbij is, heb ik geen flauw idee of ik nu wel of niet in dromenland geweest ben. Wél voel ik me heerlijk ontspannen, en dat zonder een paar honderd schaapjes moeten tellen. Voor mijn eerste sessie vind ik dat al een stuk beter dan verwacht!

Kan je het zelf ook?
Natuurlijk! Met deze tips lukt het jou thuis ook om te Napercisen. En wie écht gemotiveerd is, begint daar gewoon vandaag mee:

1. Creëer een goede sfeer: als je dan toch een dutje doet, doe je het beter goed. Dus kies een donkere plek, en neem op z'n minst een kussen en een dekentje bij de hand.

2. Zet een achtergrondmuziekje op: muziek helpt veel mensen om sneller in slaap te vallen. Misschien niet de laatste CD van Rammstein, maar een ontspannend deuntje of rustige geluiden op de achtergrond doen vaak wonderen.

3. Focus je op je ademhaling: adem langzaam in en uit door je neus, en voel hoe je buik op en neer gaat. Dwalen je gedachten af? Geen probleem. Accepteer het, en focus je vervolgens opnieuw op je ademhaling.

4. Vergeet geen wekker te zetten: probeer maximum een halfuurtje te slapen, dat is de ideale tijd om fris en monter wakker te worden en je dag verder te zetten.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • carine francoys

    Ppfff...bij mij werkt dat in elk geval niet ..

  • Kristine Vandermeulen

    Heb dit al allemaal gedaan zonder resultaten , maar mss wint de aanhouder

Meld een bug