Een op de vijf werknemers in ziekteverlof zegt toch te kunnen werken

"Het wordt tijd dat het 'alles of niets'-principe wordt losgelaten en dat werkgevers hun afwezige werknemers die dat wensen hun job deels laten hervatten”, volgens hr-dienstverlener Securex.
Thinkstock "Het wordt tijd dat het 'alles of niets'-principe wordt losgelaten en dat werkgevers hun afwezige werknemers die dat wensen hun job deels laten hervatten”, volgens hr-dienstverlener Securex.
Ruim een op de vijf (22 procent) van de door ziekte afwezige werknemers geeft aan dat hij of zij tijdens zijn of haar langste afwezigheid van de voorbije twaalf maanden toch in staat was om te werken. En dat voor minstens een deel van de tijd, soms zelfs de volledige afwezigheidsperiode. 

Bijna een derde van de werknemers in België die langer dan een maand om ziektereden afwezig waren, zegt dat hij of zij had kunnen én willen werken tijdens minstens een deel van die afwezigheid. Hun grootste drempels om het werk vroeger te hervatten, zijn een negatief doktersadvies (44 procent) en het ontbreken van de mogelijkheid om het werk geleidelijk te kunnen hernemen (19 procent). Dat meldt hr-dienstverlener Securex  op basis van een online enquête afgenomen bij 1.500 loontrekkenden in juli 2018. 

Securex ziet een zwaar onderbenut potentieel voor werkhervatting bij langdurig zieken. "Door meer mogelijkheden voor aangepast werk aan te bieden, verhogen werkgevers de kans dat hun afwezige werknemers het werk eerder hervatten", zegt Heidi Verlinden van Securex. "Het wordt tijd dat het 'alles of niets'-principe wordt losgelaten en dat werkgevers hun afwezige werknemers die dat wensen hun job deels laten hervatten. 

Een volgende stap is nog flexibeler omgaan met werken tijdens afwezigheden, door bijvoorbeeld medewerkers toe te laten te werken op hun 'goede' dagen. Dat zou gemakkelijker zijn met een 'flexibel doktersattest', maar dit bestaat vandaag nog niet." 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean De Grande

  Wat dat negatief doktersadvies betreft: of ik ga naar de dokter en dan doe ik ook wat hij zegt, of ik ga niet naar de dokter. Ik heb 1 keer niet geluisterd en te vroeg begonnen. dat kost mij nu nog altijd 8% invaliditeit die eerst werkgerelateerd was en nu niet. En dat sinds 1990.

 • Gino Denil

  En of het medisch verantwoord is om te werken op die paar dagen dat je je net iets beter voelt tijdens dat ziekteverlof is blijkbaar onbelangrijk. Als de citroen maar zo hard mogelijk uitgeperst kan worden.

 • Guy Miserez

  Kunnen of WILLEN werken. Er is toch een verschil.

 • abu hansa

  druk op werk en automatizatie is enorm toegenomen latste jaaren. Personelijke en correcte aanpak is lang zoek bij meeste bedrijven en profiet is enige dat telt. Combinatie van deze factoren zorg ervoor dat mensen gaa niet meer graag naar hun werk en vermijden iedere exstra week dat hun aangeboden word omdat zij werken toch niet graag bij bedrijven van vandaag dat zij hebben vergeten dat zij werken met MENSEN !! Ik doet ook mijn werk niet graag en ik overweg zelf paar manden ziekte verlof..mvg