Exclusief voor abonnees

Een hoog inkomen? Dan is de kans groter dat je regelmatig alcohol drinkt

Getty
Hoe hoger het bedrag op je loonbrief, hoe vaker je alcohol drinkt. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie en wordt ook bevestigd door Belgische cijfers. "Advocaten of dokters kunnen overmatig drinken veel makkelijker maskeren," verklaart Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen.

Heeft u vorige week alcohol gedronken? 70% van de Britse hoogopgeleiden antwoordt 'ja' op die vraag, bij arbeiders en laaggeschoolden is dat 46,5%, zo concludeert een recente enquête op basis van gegevens uit het Verenigd Koninkrijk. Het percentage neemt daarnaast evenredig toe met het inkomen, met bijna 80% die bevestigend antwoordt als ze meer dan 3.800 euro per maand verdienen. "In België zien we een vergelijkbare tendens," bevestigt Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen. "In onze recentste gezondheidsenquête geeft 92% van de hoogopgeleiden aan dat ze het jaar daarvoor alcohol hebben gedronken, tegenover 54% van de laaggeschoolden. 15,2% van de hoogopgeleiden drinkt dagelijks, terwijl dit bij mensen zonder diploma 8,5% is."

"Het financiële speelt zeker mee, omdat je met een hoger loon weinig voelt van de stijgende prijzen van alcohol. Maar ook die glazen wijn op professionele zakenlunches en recepties jagen het percentage de hoogte in." De Britse onderzoekers geven verder als verklaring dat hoogopgeleiden meer nood hebben aan een glas om de stress van het werk door te spoelen, maar dat nuanceert Geirnaert: "Dat lijkt me eerder een algemeen gegeven. Iemand die in een fabriek werkt, kan evenveel stress ervaren en proberen ontspannen met een glas alcohol."

Ook de cultuur van zakenlunches en drankjes na het werk zorgt ervoor dat hoogopgeleiden meer alcohol drinken

Marijs Geirnaert

Makkelijker te maskeren

Overmatig drinken wordt vaak erg stereotiep geassocieerd met mensen zonder diploma, daklozen, kansarmen enzovoort. Maar de cijfers bewijzen het tegendeel. "Bij laagopgeleiden is veelvuldig alcoholgebruik nu eenmaal veel zichtbaarder, terwijl hoogopgeleiden dit beter kunnen maskeren," verklaart Geirnaert. "Een advocaat werkt bijvoorbeeld zelfstandiger dan een fabrieksarbeider, die meteen op het matje wordt geroepen als hij te laat is op het werk na een avondje doorzakken. Wie in een hogere functie zit, zal hier minder snel op worden aangesproken en kan makkelijker excuses gebruiken. Bovendien heerst in de beroepen waarvoor je een hoger diploma nodig hebt vaker de cultuur van een drankje na het werk, mét alcohol."  

Een Duvel is goed voor 2,5 standaardglazen alcohol. Wie er vier drinkt, zit al aan zijn weeklimiet.

Marijs Geirnaert

Hoeveel is te veel? 

Met een glas wijn na een stresserende werkdag is in principe niets mis, maar Geirnaert waarschuwt dat het geen gewoonte mag worden om in negatieve situaties naar alcohol terug te grijpen. "Je lost chronische stress niet op met een biertje of gin-tonic. Daarvoor gebruik je beter alternatieven die niet in negatieve zin verslavend zijn, zoals sporten, hobby's of sociale contacten." De meest recente richtlijn adviseert dat zowel mannen als vrouwen niet meer dan 10 standaardglazen per week mogen drinken, verspreid over de hele week en afgewisseld met dagen waarop je niks drinkt.  "Wordt een glas echt een gewoonte om te kunnen ontspannen, dan raad ik aan om een tijdje niet te drinken om zo eens kritisch naar je alcoholgebruik te kunnen kijken. Let ook op met hoeveelheden. Een streekbier of een Duvel is door zijn hoge alcoholpercentage en 33 cl bijvoorbeeld goed voor 2,5  standaardglazen, waardoor je er maar vier per week mag drinken."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Met hoogopgeleiden is het altijd wat ze zijn kop trekkers in alles, wekelijks komen ze in deze krant in het nieuws maar bij de meeste staan hun handen krom.

 • Liesbeth Tippels

  De meeste alcoholisten vind je inderdaad in leidinggevende posities. Vooral managers en politici staan gekend voor hun drankzucht.

 • Frans Dedokker

  En dit is correct ook, dit verklaard ook hun ego..

 • Filip Desmedt

  Inderdaad , met mijn pensioentje kan ik dit niet veroorloven . Als je kijkt wat de alcohol kost tegenwoordig ... Ik heb nog een dochter van 17 die school loopt , en richting universiteit wil , zal dus maar bij een colaatje blijven .....

 • RENE LENAERTS

  Dit bewijst dat alcohol hier zeer duur is; of niet?