Een aspirine per dag beperkt de kans op maag- en darmkanker

THINKSTOCK
Volgens Britse onderzoekers kan de dagelijkse inname van aspirine de kans op maag- en darmkanker aanzienlijk beperken. Dat meldt de BBC. Indien vijftigplussers het pilletje op regelmatige basis zouden slikken, zouden heel wat overlijdens voorkomen kunnen worden, zeggen ze. Maar er is ook gevaar, want aspirine kan tegelijk interne bloedingen veroorzaken.

Wetenschappers van de Londense universiteit Queen Mary bestudeerden 200 studies naar de voor- en nadelen van aspirine. Ze stelden vast dat het medicijn het aantal gevallen en overlijdens van maag-, darm- en slokdarmkanker met 30 tot 40 procent vermindert indien het minstens 5 jaar elke dag wordt ingenomen.

Eerdere studies wezen uit dat aspirine ook het aantal borst-, prostaat- en longkankers verminderde, maar daarvoor vonden de onderzoekers minder afdoend bewijs.

Roken en obesitas
Professor Jack Cuzick leidde de studie, die verscheen in het vakblad Annals of Oncology. Hij raadt vijftigplussers aan tien jaar lang een kleine dosis van het medicijn in te nemen. Ondanks de ernstige nevenwerkingen - maag- en hersenbloedingen - is dat volgens hem "het beste dat we kunnen doen om kanker te beperken, na stoppen met roken en obesitas verminderen".

Een rekensom leerde de onderzoekers dat indien 1.000 zestigers 10 jaar lang aspirine zouden nemen, er 16 sterfgevallen minder zouden zijn door kanker, één minder door een hartaanval en twee méér door een maag- of hersenbloeding. Gezien het risico op een bloeding toeneemt naarmate men ouder wordt, raden de onderzoekers aan na 10 jaar te stoppen met de aspirinekuur. Het positieve effect houdt ook daarna aan, al is het niet duidelijk hoe lang men aspirine zou moeten slikken.

Doktersadvies
Experts waarschuwen dat rokers, drinkers en iedereen met een verhoogd risico op bloedingen sneller die neveneffecten zullen ondervinden. Ze raden aan niet zonder doktersadvies een dagelijkse inname te starten. "Alvorens aspirine kan ingezet worden als een preventief middel tegen kanker, moet er nog uitvoerig getest worden om te kunnen voorspellen wie risico loopt op een bloeding", zegt dr. Julie Sharp van het onderzoekscentrum Cancer Research UK.

Hoe aspirine juist beschermt tegen kanker, is niet geweten. Wetenschappers vermoeden dat het ontstekingsremmend werkt of inwerkt op bloedcellen die anders de verspreiding van de ziekte in de hand zouden werken.