Doorbraak in kankeronderzoek? Tumor bestreden met eigen immuunsysteem

Een 3D-animatie van een kankercel.
THINKSTOCK Een 3D-animatie van een kankercel.
Amerikaanse artsen hebben een belangrijke stap gezet in de strijd tegen kanker. Ze zijn erin geslaagd tumoren aan te vallen met cellen uit het eigen immuunsysteem van een patiënt. Dat schrijft The New York Times.

Voorlopig gaat het over de behandeling van slechts één patiënt. Maar de techniek is veelbelovend voor de toekomst, zegt Dr. Steven Rosenberg, hoofd chirurgie aan het National Cancer Institute.

Eerder werden vergelijkbare technieken al met succes toegepast bij patiënten met leukemie en huidkanker, maar het is voor het eerst dat onderzoekers een manier gevonden hebben om cellen te gebruiken tegen de zogenaamde 'vaste tumoren', zoals maag-, darm-, pancreas-, long- en borstkanker.

Uitzaaiingen
Het nieuws verscheen gisteren in het vakblad Science. De 43-jarige vrouw leed aan een vergevorderde en dodelijke vorm van kanker, die ondanks chemotherapie verspreid was van de galweg naar de lever en longen. In april 2012, toen de patiënt de eerste immuunbehandeling kreeg, was haar levensverwachting hooguit een paar maanden.

Onderzoekers analyseerden het genoom van haar kanker en konden cellen in haar immuunsysteem identificeren die een specifieke mutatie in de tumor aanvielen. Die specifieke cellen werden nadien gekweekt in het laboratorium en met miljarden in haar lichaam ingebracht. Na verloop van tijd bleek dat de tumoren begonnen te krimpen. Wat haar vooruitzichten op lange termijn zijn, is nog koffiedik kijken. De tumoren zijn wel gekrompen, maar niet verdwenen.

Intussen identificeerde het team ook unieke mutaties en cellen die ze kunnen aanvallen bij twee van drie andere patiënten. Die worden binnenkort behandeld. Volgens Dr. Rosenberg werkt zijn team de klok rond om het proces te vereenvoudigen. "Dan heeft deze methode mogelijk potentieel voor algemeen gebruik."

Een tumor wordt aangevallen door afweercellen.
Wikimedia Commons/National Cancer Institute Een tumor wordt aangevallen door afweercellen.