Dju: water helpt niet tegen katers

Thinkstock
Van een rauw ei over vettig eten tot meer alcohol: er doen heel wat - al dan niet werkende - middeltjes de ronde die je kater zo snel mogelijk moeten doen verdwijnen. Hem verzuipen in water mag je alvast van het lijstje schrappen: een onderzoek aan de universiteit van Utrecht heeft uitgewezen dat het drinken van water niets uithaalt in de strijd na een zwaar nachtje uit.

Je weet misschien al uit ervaring dat weinig dingen echt helpen als je de avond ervoor iets te veel alcohol hebt gedronken. Ook de oude vertrouwde regel 'drink een glas water voor elk glas alcohol' blijkt klinkklare onzin te zijn. Dr. Joris Verster van de universiteit in Utrecht concludeerde dat na een onderzoek bij 826 Nederlandse studenten.

De studenten kregen een vragenlijst over hun laatste uitgaanstripje. Ze moesten aangeven hoeveel alcohol ze dronken, of ze daarna iets gegeten hadden of water hadden gedronken, en hoe ziek ze waren de dag erna.

Conclusie: "Iets eten of water drinken maakt weinig verschil uit de dag na het drinken", aldus Verster. "Er is een kleine statistische verbetering bij wie iets at of water dronk - hun katers waren ietsje minder erg - maar het verschil is niet significant."

Maar wat helpt dan wel, professor Verster? "Wat we hebben kunnen leren uit alle onderzoeken tot dusver: de enige manier om een kater te vermijden is minder alcohol drinken."