Exclusief voor abonnees

Dit zijn gezonde alternatieven voor hapjes en drankjes

Diëtiste Sanne Mouha
Carline Vandercruyssen Diëtiste Sanne Mouha
Niemand zegt graag nee tegen feestjes, restaurantbezoeken en recepties, maar helaas zijn ze, naast een bron van plezier, vaak een aanslag op je gezonde voor­nemens. Diëtiste Sanne Mouha belicht de grootste valkuilen, hoe je de schade kunt beperken én biedt alternatieven.

Drankjes

“Wissel alcohol af met water”

Tip 1: Alcohol bevat ontzettend veel calorieën. Bestel daarom altijd een watertje bij je glas wijn, cocktail of suikerrijke drank. Zo les je je dorst met het water en kan je tegelijk genieten van een lekkere slok. Of wissel af: drink na elk feestelijk drankje een glas water. Bijkomend voordeel: de kater de dag erop zal een stuk minder zijn...
Tip 2: Ga voor een lekker alcoholvrij en liefst ook suikervrij alternatief. Zelfs frisdrank met suiker is nog altijd beter dan alcohol.
Tip 3: Ga voor een kleinere maat. Neem een klein glas of schenk het halfvol. Vroeger was een glas wijn standaard 100 à 125 ml, nu kan je ook glazen van 200 ml krijgen. Pas daar dus mee op.
Tip 4: Giet pas bij als je glas leeg is. Dan heb je meer controle over hoeveel je drinkt.
Tip 5: Toch zin in een glas, maar geen zin in de calorieën? Vul een alcoholische basisdrank als gin of rum aan met lightfrisdrank.

Gezond alternatief
Door water te ‘pimpen’ met kruiden, fruit of groenten wordt het minder saai. Neem 0,75 l (bruis)water en wat ijsblokjes, en vul aan met een van onderstaande combinaties. Bij speciale gelegenheden kan je ze nog aanvullen met witte wijn, rosé of schuimwijn.

• 3 aardbeien, 5 blaadjes basilicum, 1 sinaasappel
• 1 limoen, 7 muntblaadjes
• handvol diepvriesbessen,  1 sinaasappel
• 3 x 1 cm gember en een halve komkommer
• 1 sinaasappel, 3 x 1 cm gember en een derde van 1 komkommer
• halve sinaasappel, zes muntblaadjes, een derde van 1 komkommer
• 4 aardbeien, 1 limoen, een derde van 1 komkommer
• halve pompelmoes, twee takjes rozemarijn
• handvol diepvriesframbozen, vanillestokje (in de lengte ingesneden)
• handvol blauwe bessen uit de diepvries, 3 takjes lavendel
• 1 kiwi, een derde van1 komkommer, 4 blaadjes munt
• 1 kiwi, 1 appel ,1 limoen 

(lees verder onder de foto)

Pimp je water met fruit en groentjes, zo wordt het minder saai.
rv Pimp je water met fruit en groentjes, zo wordt het minder saai.

Hapjes

“Kies bewust of laat ze liggen”

Tip 1: Op een receptie of borrel passeren tal van lekkere maar vaak ongezonde hapjes de revue. Een van de beste tips is om thuis al een kopje soep, slaatje of boterham te eten voor je vertrekt. Dat zal het een stuk eenvoudiger maken om je niet als een uitgehongerde op de chips, nootjes, miniworstenbroodjes en pizzaatjes te storten.
Tip 2: Wil je je toch tegoed doen aan hapjes? Kies dan bewust, want waarom zou je je maag vullen met iets wat je maar half lekker vindt? Zeker als er nog hapjes volgen, is het beter om te wachten tot er iets langskomt waar je echt dol op bent. Die calorieën zijn dan tenminste goed besteed.
Tip 3: Hetzelfde geldt als je op restaurant gaat. Vullertjes als nootjes en brood die in afwachting van je gerecht op tafel worden gezet, dragen weinig bij tot de feestvreugde. Laat ze dus gewoon liggen.

Gezond alternatief

• wortel, selder, paprika, komkommer met yoghurtdip, tzatziki, currydip...
• olijven
• zoute popcorn
• noten (wel veel kcal)
• snacktomaatjes gevuld met garnalen
• gazpacho
• groentesoep in espressokopje
• springrolls
• gegrilde kikkererwten
• scampi- of kipspiesjes
• bruschetta met tomaat en kruiden

Uit eten

“Beperk aantal gangen of deel”

Tip 1: Je gaat op restaurant en die menukaart lijkt eindeloos, op een groot buffet is er van alles te proeven, en als je bij je schoonmoeder gaat eten, blijft ze je bord maar volscheppen. Om hier zonder al te veel kleerscheuren door te komen, beperk je je het best tot twee gangen. Dus niet én een voorgerecht én een hoofdgerecht én een dessert. Je krijgt zo niet alleen minder calorieën binnen, je eet je ook niet overvol, wat simpelweg ongezond is. Ben je een zoetekauw? Ga voor het dessert. Liever hartig? Neem een voorgerecht. Of ga voor drie kleine porties in plaats van één grote. Zo kan je van alles proeven, eet je rustiger en voel je makkelijker wanneer je verzadigd bent.
Tip 2: Er zijn klassiekers die niet zonder portie kroketten of frietjes kunnen. Steak béarnaise of vol-au-vent bijvoorbeeld. Bij andere gerechten laat je ze beter weg. Een aardappel in de schil, puree of extra portie groenten zijn uitstekende alternatieven. Kan je niet zonder frietjes? Deel dan een portie of eet er minder van. Dat geldt trouwens voor elk gerecht: delen scheelt vaak calorieën.
Tip 3: Let op met pastagerechten. Ze bevatten vaak veel calorieën en weinig groenten. Bovendien zijn de porties meestal te groot. En eerlijk: pasta is een ideaal noodgerechtje voor thuis. Dan kan je op restaurant beter iets kiezen dat je niet snel zelf zou maken.
Tip 4: Volg je hart. Je kan gerust af en toe iets ongezonds kiezen wat je echt lekker vindt. Neem eventueel extra groenten erbij en zorg dat je je niet overeet. Durf gerust iets op je bord te laten liggen. Doggybags zijn een fantastische uitvinding, waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen. En de volgende dag kan je nog eens genieten van die maaltijd. 

Beperkt je tot twee gangen of ga voor kleinere porties.
Shutterstock Beperkt je tot twee gangen of ga voor kleinere porties.

Koffieklets

“Geniet van meerdere kleine stukjes”

Tip 1: Verjaardagsfeestjes, huwelijken, babyborrels en de zondagse koffie zijn niet compleet zonder een stuk taart of cake. Weigeren hoeft niet, maar laat een groot stuk in tweeën snijden. Zo kan je twee soorten taart proeven en heb je toch maar de hoeveelheid van één stuk binnen.
Tip 2: Uit beleefdheid een stuk aanvaarden hoeft niet. Hou je er niet van, weiger het dan of schuif het aan de kant. Als je er niet van geniet, zijn het zinloze calorieën.
Tip 3: Eet zulke traktaties enkel op momenten waarop je rustig bent en er ten volle van kan genieten.
Tip 4: Neem een klein bordje, zodat je portie groot lijkt.
Tip 5: Verzamel het eten op één plaats. Zo moeten alle gasten eerst in beweging komen om aan iets lekkers te geraken. Omdat je de taartjes niet voor je neus ziet staan, eet je er sowieso minder van.

Gezonde alternatieven

• (exotische) fruitsalade met chocoladedruppels
• geflambeerde ananas
• carpaccio van ananas of mango met
kokosschilfers
• sorbet

Recept ananasdessert

Nodig:
• drie schijven ananas (vers of uit blik)
• één blaadje munt
• zestal pistachenoten (gezouten mag)

Zo maak je het:

Snijd de ananas in stukjes en snipper de munt fijn. Hak de pistachenoten grof. Meng ananas, munt en noten. 
Varianten: verwarm de ananas één minuut aan beide kanten in een pan met anti-aanbaklaag. Vervang de pistachenoten door drie gehakte hazelnoten, amandelen of een koffielepel amandel- of kokosschilfers. 
Dit recept is ook lekker ‘s ochtends met wat havermout of muesli. En als het wat meer mag zijn, kan je er een bolletje sorbet of roomijs bij geven.

(lees verder onder de foto)

Dit recept is ook lekker voor 's ochtends met wat havermout of muesli.
rv Dit recept is ook lekker voor 's ochtends met wat havermout of muesli.

Uit: ‘Gezond koken voor één’. € 19,99. Lannoo

 Gezond eten, zorgen voor genoeg beweging en fit blijven: het is geen gemakkelijke opgave. Speciaal voor jou bundelen we hier alle adviezen van experts rond voeding, beweging en sport.   

Ga voor een gezondere levensstijl in slechts 21 dagen met HLN en Sanne Mouha. Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Lees ook binnen HLN+ :

Is koffie goed voor je of juist niet? Feiten en fabeltjes over het ‘zwarte goud’

Zin in pizza of biefstuk? Deze alternatieven bevatten een pak minder calorieën en zijn gezonder

Diëtiste toont aan dat gezond eten niet duur hoeft te zijn




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.