Dit zijn de gekste gezondheidstrends voor 2015

Youtube
Koffie met boter, krekelmeel of een gezichtsbehandeling met slakkenslijm. Gekker kan het haast niet worden. Maar of al die vreemde gezondheistrends ook écht goed voor je zijn, dat is nog maar de vraag.

Gelaatsverzorging met slakkenslijm

Wat is het? Een gezichtsbehandeling waarbij slakken voor de volledige 45 minuten over je gezicht kruipen. 14.000 minuscule tandjes veroorzaken tijdens de behandeling een licht tintelend gevoel op je gezicht.

Waarom doen we het? Slakkenslijm bevat voedingsstoffen en antioxidanten die je gezicht er strakker en jonger doen uitzien.

Werkt het? Dermatologen zijn niet zeker of er echt voordelen aan zo'n slakkenslijmbehandeling verbonden zijn, en al zeker niet op lange termijn. Op korte termijn kan zo'n facial er wel voor zorgen dat je gezichtshuid er even beter uitziet.

Koffie met boter

Wat is het? Dave Asprey, een ondernemer die met zijn overgewicht afrekende en daarna een zelfverklaarde gezondheidsguru werd, vond in 2009 de Bulletproof-koffie uit. Het recept is simpel: één kop koffie met daarin 2 eetlepels ongezouten boter en 1 tot 2 eetlepels olie.

Waarom doen we het? De Bulletproof-koffie belooft je een volledige dag van energie te voorzien. Dat mag ook wel, voor 450 Kcal per kopje.

Werkt het? Dokters zijn kritisch over dit drankje. Niet alleen beval het een belachelijk hoog aantal calorieën, het voorkomt ook de opname van gezonde voedingsstoffen, omdat je een kop Bulletproof best drinkt als ontbijt.

Shutterstock

Krekelmeel

Wat is het? Exact wat de naam al doet vermoeden: krekels die vermalen worden tot een poederachtige substantie. Het meel wordt gebruikt om onder andere proteïnerepen en desserten te maken.

Waarom doen we het? Krekels zitten vol ijzer, proteïne, vitamine B12 en bevatten bijna evenveel calcium als een glas melk. Als je meer van insecten dan van melkproducten houdt is dit dus een topper.

Werkt het? Krekels bevatten een hoger percentage aan proteïnes dan andere dierlijke voedingsbronnen, en zijn daarom een goede optie. Insecten eten is natuurlijk iets waar niet iedereen voor open staat, al helpt het misschien om te weten dat de beestjes grondig werden gereinigd en verwerkt vooraleer ze in de voedselketen terecht kwamen.

Shutterstock

Alles met kokosolie

Wat is het? Van kokosolie in je koffie tot kokosolie als make-upremover of als extra ingrediënt in smoothies: dit goedje is populairder dan ooit.

Waarom doen we het? Kokosolie zit vol goede stoffen: goede cholesterol, antioxidanten en antimicrobiële stoffen. Om er maar een paar te noemen.

Werkt het? Experten zijn het er over eens dat er meer research nodig is om te kunnen bevestigen dat kokosolie écht het superfood is dat men nu beweert dat het is.

Shutterstock

Houtskool

Wat is het? Het is momenteel hip om capsules actieve houtskool in te nemen. Let wel: actieve houtskool is niet hetzelfde als het goedje dat je op de gemiddelde barbecue tegenkomt.

Waarom doen we het? Velen zijn van mening dat actieve houtskool een goede manier is om te detoxen nadat we teveel gegeten of gedronken hebben, of gewoon een boost nodig hebben. Shotjes met actieve houtskool duiken momenteel her en der op in hippe sapbars.

Werkt het? Als je een kater hebt moet je al zeker je toevlucht niet nemen tot actieve houtskool, want alcohol is één van de stoffen die het goedje niet makkelijk absorbeert. Er is wel bewijs dat houtskool goed zou zijn om je cholesterol te verlagen, maar daar zijn ook andere, makkelijkere, manieren voor. Daarbij komt ook nog eens dat je lichaam zichzelf reinigt en je dus eigenlijk geen houtskool nodig hebt om die taak van je over te nemen.

Shutterstock