Dit is waarom je de hik krijgt van het drinken van alcohol

Unsplash
Er zijn heel wat verschillende manieren waarop het pijnlijk duidelijk kan worden dat je wat te diep in het glas gekeken hebt. Maar haast geen enkele is zo overduidelijk als oncontroleerbaar beginnen met hikken. 

Het drinken van alcohol blijkt bijzonder hik-opwekkend te zijn omdat alcohol het ontstaan van reflux bevordert. Reflux is het proces waarbij maagzuur naar boven komt in de slokdarm, en daar irritatie veroorzaakt. Vooral wanneer de nervus vagus (een zenuw die onder andere door de borst-en buikholte loopt) hierdoor geïrriteerd raakt, kan die zo gevreesde hik ontstaan.

Wist je trouwens dat bier, champagne of andere koolzuurhoudende alcoholische dranken er sneller voor zullen zorgen dat je de hik krijgt dan bijvoorbeeld wijn? De extra lucht die je naar binnen krijgt door het drinken van deze dranken kan immers ook hik-opwekkend werken. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Ik heb in mijn hele leven nog nooit iemand gehoord of gezien met de hik door alcohol tenzij in cartoons.

  • rudolf jacobs

    ik krijg ook wel eens de hik en ik drink geen alcohol maar dan ook niks,en 5 jaar geleden ook gestopt met roken,als ik de hik krijg is het van al dat er hier in dit land gebeurt op politiek gebied nooit zag en las ik zoveel corruptie

  • Tina Colpaert

    De hik krijgen van te drinken???