Dit is de verrassende reden waarom je hond zich misdraagt

Thinkstock
Als je hond mankt, dan ben je 100 procent zeker dat je huisdier pijn lijdt. Maar de Amerikaanse gedragsbiologe Emily D. Levine zegt dat dierenartsen pijn tijdens een routinecontrole vaak niet opmerken, terwijl het wel de oorzaak kan zijn van angsten en agressieve uitbarstingen. Ze legt ook uit hoe je dit als baasje kan oplossen.

Emily D. Levine is experte in gedragsbiologie, een wetenschap waarin het gedrag van dieren centraal staat. Ze zegt dat pijn bij honden een significante rol kan spelen in het ontwikkelen van problemen. Het is een van de meest voorkomende medische aandoeningen die kan leiden tot angststoornissen, agressie en onzindelijkheid.

Waarom agressief?
Pijn is soms erg moeilijk vast te stellen bij dieren. Honden en katten tonen dit niet altijd op duidelijke manieren. Een dier kan pijn hebben, ondanks het feit dat hij geen duidelijke tekenen van pijn vertoont. De meeste viervoeters blijven nog wel spelen, lopen en wandelen ondanks hun kwaal. Bij mensen is dat ook zo. Ook al hebben we pijn, we zullen de activiteit wel nog doen als we gemotiveerd zijn. Deze onopgemerkte pijn verklaart wel waarom de viervoeter plots vreemd uit de hoek kan komen. Als een baasje bijvoorbeeld te dicht komt bij het pijnlijke lichaamsdeel van het dier, kan de hond grommen en zelfs bijten om mensen op een afstand te houden.

Hoe zelf pijn spotten?
Als de viervoeter duidelijk mankt, dan zal de dierenarts zelf tijdens een controle opmerken dat er iets mis is. Maar Levine spreekt over meer subtiele signalen waar je als baasje op kan letten. Zo kun je het dier in de gaten houden als het in de kamer wandelt of als de hond spontaan gaat zitten. Merk je daar op dat hij of zij steeds op dezelfde poot leunt, kan je dit door een dierenarts laten onderzoeken. 

Test voor baasjes
Als de dierenarts toch geen pijnproblemen opmerkt, maar de gedragsproblemen blijven, zegt Levine dat ze een test doet met pijnmedicatie. "Zie het als een manier om aan je dier te vragen of het pijn heeft. Als je hond goed reageert op de medicatie dan ken je de oorzaak van de gedragsproblemen van je hond", raadt de gedragsbiologe aan.