Dit gebeurt er met je lijf als je te weinig water drinkt (het is niét prettig)

thinkstock
Eén op de drie Belgen drinkt te weinig water en dat is geen goed nieuws. Water is niet voor niets 's werelds wonderdrankje. Wij sommen vijf zeer onplezierige gevolgen op van een gebrek aan water. Waar is die fles Spa ook alweer?

1. Meer kans op gezondheidsproblemen
Wie genoeg water drinkt op een dag (de hoeveelheid hangt af van je gewicht, maar het gemiddelde is 1,8 liter per dag) heeft minder kans op hartfalen, blaas- en darmkanker en nierstenen.

2. Trager metabolisme
In het boek The Water Secret stelt dokter Howard Murad dat je stofwisseling niet naar behoren werkt als je niet genoeg water drinkt. Vooral dan het basaal metabolisme (de calorieën die je verbrandt zonder te bewegen) werkt veel sneller en beter als je genoeg water opneemt.

3. Je krijgt hoofdpijn
De hypothalamus is een klier in de hersenen, die aangeeft wanneer je aan het uitdrogen bent. Die signaleert wanneer het bloed minder waterig wordt en bezorgt je een dorstgevoel. Daarom heb je bijvoorbeeld zo'n hoofdpijn als je een kater hebt. Omdat je lichaam uitgedroogd is door de alcohol. Je hersenen moeten ook meer inspanning leveren wanneer je uitgedroogd bent.

4. Je eet (vaker) grotere porties
Onderzoek door het Amerikaanse Rijksinstituut voor Volksgezondheid heeft aangetoond dat wie een glas of twee voor elke maaltijd drinkt, minder grote porties eet. Tot 90 calorieën minder zelfs.

5. Je huid oogt ouder (en je borsten hangen sneller)
Bij een gebrek aan water wordt je huid droger, waardoor die sneller veroudert en rimpels sneller zichtbaar zijn. En dat niet alleen in je gezicht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.