Dit gebeurt er met je lichaamshaar als je ouder wordt

Ons hoofdhaar wordt vroeg of laat grijs, dat staat buiten kijf, maar wat gebeurt er eigenlijk met de rest van ons lichaamshaar als we ouder worden? Omdat niemand daar spontaan over begint uit te weiden - en gelukkig maar - legt dermatologe Rebecca Kazin uit waaraan je je kan verwachten.

"Het ouder worden van je lichaamshaar gebeurt op een andere manier dan het verouderingsproces van je hoofdhaar", vertelt dermatologe Rebecca Kazin. "Het lichaamshaar dat je krijgt tijdens je puberteit - onder je oksels, in de schaamstreek en op de borst bij mannen - ontstaat onder invloed van hormonen. Op middelbare en oudere leeftijd vermindert ons oestrogeengehalte, waardoor lichaamshaar plots dunner en schaarser wordt. Daarnaast zijn de omstandigheden voor haargroei minder gunstig op een latere leeftijd: onze huid is dunner, er is minder huidweefsel en follikels worden kleiner en kleiner, waardoor de textuur van het haar verandert", verklaart Kazin.

De keerzijde van de medaille
Voordat je laaiend enthousiast kan worden over het feit dat je het scheermesje minder vaak zal moeten bovenhalen op je oude dag: het slechte nieuws is dat diezelfde hormonale veranderingen ervoor kunnen zorgen dat er bij vrouwen wel plots haar groeit op het gezicht. Hogere dosissen testosteron zijn in dit geval de boosdoener, en dat uit zich in kleine haartjes op je kin en bovenlip. Dat hoge gehalte aan testosteron verklaart ook waarom mannen plots meer oor- en neushaar krijgen. Lichaamshaar kan ook net als hoofdhaar grijzer worden, doordat je steeds minder melanine produceert.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.