Dit gebeurt er met je lichaam als je 2 weken bewerkte voedingsmiddelen eet

Shutterstock
Ultrabewerkte voedingsmiddelen - de soorten die onweerstaanbaar lonken door hun suiker, vet en zout - zijn alomtegenwoordig in de supermarkt. Helaas pindakaas blijken die nu nog nefaster te zijn voor je gewicht dan eerst gedacht.

Als je twee weken lang veel sterk bewerkt voedsel eet, eet je meer calorieën en kom je meer aan in gewicht en lichaamsvet dan wanneer je geen verwerkt voedsel eet. Dat is het op zich niet zo verrassende resultaat van een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell Metabolism. Ander onderzoek toonde immers eerder al aan dat het eten van bewerkte voeding in verband kan gebracht worden met een hoger risico op kanker en obesitas.

Wat wel nieuw is, is dat niet suiker, vet en zout ervoor zorgen dat mensen zich overeten, maar wel de bewerkte voeding zelf. Voor de studie leefden 20 gezonde volwassenen namelijk een maand lang in een laboratorium, waar al hun maaltijden en tussendoortjes voor hen werden klaargemaakt. De ene groep volgde twee weken lang een dieet met veel sterk bewerkt voedsel zoals ravioli in blik, kippennuggets, bagels en limonade, de andere groep moest het stellen zonder bewerkt voedsel en at voornamelijk salades, roerei, havermout en noten. Daarna wisselden ze voor twee weken.

500 calorieën extra

Beide diëten bevatten bijna dezelfde hoeveelheid voedingstoffen zoals suiker, vet, natrium en vezels. Toch waren er enkele opmerkelijke verschillen te zien. Zo aten de mensen die het sterk bewerkte dieet volgden, ongeveer 500 calorieën meer per dag dan de andere groep. Ze kwamen ook ongeveer 900 gram aan tijdens die 2 weken, terwijl de andere groep ongeveer hetzelfde gewicht verloor. “Ik was verrast door de resultaten”, vertelt Kevin Hall, hoofdauteur van de studie en onderzoeker bij het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases bij de National Institutes of Health. “Het is de eerste keer dat een studie daadwerkelijk een oorzakelijk verband kan aantonen tussen bewerkt voedsel en gewichtstoename, onafhankelijk van de voedingsstoffen.”

Bovendien aten ze sneller, wat ook een reden kan zijn waarom ze meer gewicht aankwamen. “Bewerkte voeding is meestal zachter, waardoor het makkelijker te kauwen en in te slikken is”, zegt Hall. “En het duurt ongeveer 20 minuten vooraleer je maag een signaal stuurt naar je hersenen dat je vol zit. Door te snel te eten, overeet je je dus makkelijker.”

Daarnaast waren er veranderingen in de hormonen van de proefpersonen te merken. Hoewel beide groepen zich voldaan voelden, leidde het onbewerkte dieet tot een toename van het eetlustremmende hormoon PYY en een afname van het hongerhormoon ghreline. “Die veranderingen bevestigen de resultaten. Mensen die geen bewerkte voeding aten, verminderen spontaan hun calorie-inname, waardoor ze gewicht en vet verloren, zonder dat ze calorieën hoefden te tellen”, aldus Hall.

Bewerkte voeding vermijden is niet altijd even makkelijk, vooral niet financieel. Zo lag de prijs voor de onbewerkte maaltijden gemiddeld 40% hoger dan die van de bewerkte. Toch toont de studie aan dat minder onbewerkte voedingsmiddelen eten de prijs en moeite waard zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marleen Van Aken

    Inderdaad Dirk, en het straffe is dat er in Senegal bijvoorbeeld nauwelijks boontjes gegeten worden. Die zijn voor export... Hun tomaten, uien en wortelen liggen dan weer te rotten door de invoer van diezelfde verse groenten uit Europa, met subsidie uiteraard. Waarom al dat nepvoedsel (de naam voeding niet waard) verkocht mag worden en nog gepromoot wordt ook, is me een raadsel.

  • DIRK RASSCHAERT

    Waarom verbiedt men deze voeding dan niet? Neutrale verpakking zoals met de sigaretten? Even nefast als roken blijkbaar? Geld zeker? Waarom boontjes en zo uit Afrika terwijl onze boeren hun oogst op het vuilnisbelt moeten gooien?

  • Rene Dannau

    en daarbij als er al groenten inzitten hoever zijn ze al aan het rotten maar met flink wat rotzooi komt die verse smaak wel terug en dan nog wat bewaarmiddelen en je mag het oplepelen terwijl je lichaam schreeuwt achter de juiste voeding heb je natuurlijk een onverzadigbaar monster in je lijf.