Dit doen slaappillen met jou

In België grijpt 1 op de 8 regelmatig naar het apothekerskastje om zijn nachtrust te bevorderen.
Shutterstock In België grijpt 1 op de 8 regelmatig naar het apothekerskastje om zijn nachtrust te bevorderen.
Slaappillen slik je beter niet als Tic Tacs. Toch nemen heel wat Belgen er meer dan goed is voor hen, of gebruiken de medicatie verkeerd. Met alle gezondheidsrisico’s vandien, want slaappillen zijn allesbehalve onschuldig! Wij schudden je wakker met enkele feiten.

In België grijpt 1 op de 8 regelmatig naar hulpmiddelen om zijn nachtrust te bevorderen. Als we kijken naar de 75-plussers, blijkt zelfs 1 op de 3 een oplossing voor slaapmoeilijkheden te zoeken in pilvorm. Het Belgische gebruik van slaapmedicatie ligt daarmee een stuk boven het gemiddelde, terwijl volwassenen in ons land niet meer slaapproblemen hebben dan elders in de wereld. Ongeveer 1 op 3 geeft aan moeilijk te slapen.

Slaapkater

Wie daarvoor zijn heil zoekt in de medicijnkast, loopt het risico ook nog eens problemen te krijgen om op te staan. De farmaceutische industrie ontwikkelt slaappillen immers zo dat de gemiddelde mens er 7 tot 8 uur ‘out’ door is. Omdat niet iedereen de gemiddelde mens is, zal de werking bij de een al wat langer duren, met als gevolg dat sommigen ’s ochtends maar moeilijk uit bed raken. Het gevaar bestaat dat de pillen ook daarna nog doorwerken. Je voelt je dan niet alleen moe, maar hebt ook last van concentratiestoornissen en kampt met een vertraagd reactievermogen. Daardoor is de kans op ongevallen, zowel op de werkvloer als in het verkeer, of valpartijen groter.

Afkickverschijnselen

Net zoals de meeste drugs, zijn slaappillen bovendien verslavend. Al na enkele weken hebben ze nauwelijks nog het gewenste effect. Om hetzelfde resultaat te bereiken als in het begin, zul je de dosis steeds moeten verhogen. Slaappillen worden zo een dagelijkse gewoonte. Je raakt psychisch afhankelijk en als je ophoudt met ze in te nemen, zal je lichaam afkickverschijnselen vertonen. Die gaan van nervositeit en prikkelbaarheid tot… nog slechter slapen.

Angst en agressie

Na gemiddeld een viertal weken tasten slaappillen je slaapkwaliteit aan. Blijf je slaappillen gebruiken, kan je diepe slaap zelfs volledig verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet meer voldoende recupereert en je geheugen achteruit gaat. Staan nog zoal op het lijstje van bijwerkingen: agressie, verwardheid en angst. Ouderen, kinderen en jongeren zijn doorgaans extra gevoelig voor deze bijwerkingen.

Tip: Wil je meer weten over de effecten van slaappillen op lichaam en geest? In je Goed Gevoel van deze maand vertellen professor in de klinische farmacologie Thierry Christiaens en psychiater en professor aan de slaapkliniek An Mariman er alles over. Ze geven meteen handige tips hoe je een gezond slaappatroon kan inbouwen. Haast je naar de krantenwinkel en haal snel jouw exemplaar in huis en krijg voor maar €4,50 extra de heerlijke Rituals Geursticks

Lees ook:

Slaapproblemen? Dit trucje van militairen maakt daar een einde aan

Dit is de ideale hoeveelheid slaap die je elke nacht zou moeten krijgen

Te weinig slaap is slecht voor je relatie
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koenraad Verstraeten

  Beste Lies, ik herken het probleem. Hier net hetzelfde. Zo stom tijdsverlies van mijn kostbare nachtrust, vind ik het. Maar NOOIT zal ik slaappillen nemen. Sterkte nog, Lies.

 • Lies De Vuyst

  Met inslapen geen probleem, doorslapen is het probleem. Ben elke nacht gemiddeld 4-5x wakker voor een korte periode.

 • Marc Spandel

  Een Sint-bernard drinken voor het slapen gaan blijkt ook een goede 'oplossing' te zijn heb ik gehoord... alhoewel je ook daaraan (zoals aan alles trouwens) verslaafd kan raken hé. :)

 • louis pippers

  Allemaal dikke zever om boekjes te verkopen

 • Philomena Vanderweyen

  Heb de gevolgen van slaappillen bij mijn vader meegemaakt,de ontwenningsverschijnselen waren verschrikkelijk,zijn gebruik werd drastisch vermindert omdat hij heel veel viel.