Dit doen Italianen na het eten en het helpt om af te vallen

thinkstock
Italianen mogen dan wel levensgenieters zijn die veel pasta, kaas en rode wijn op het menu zetten, ze compenseren dat met een dagelijkse gezonde gewoonte. En die heeft niks met eten te maken. Na de maaltijd doen Italianen vaak een passeggiata, een wandeling van een kwartiertje die niet alleen de vetverbranding stimuleert, maar ook stress vermindert.

Een passeggiata is een korte wandeling die Italianen puur voor het plezier doen, meestal vlak na de maaltijd. Hartslagmeters of stappentellers worden thuis gelaten, want het draait vooral rond gezelligheid: met de buren even keuvelen, wat genieten van de avondzon of met de familie bijpraten na een lange dag.

Meer afvallen, minder stress

Niet alleen gezellig om de sociale banden aan te sterken; zo'n wandeling vlak na de maaltijd helpt ook bij het afvallen en stimuleert de vetverbranding. Bovendien wijst een studie bij oudere diabetespatiënten uit dat zo'n ommetje van een kwartier ook helpt om de bloedsuikerspiegel in de uren die daarop volgen stabiel te houden. Een korte wandeling, twee à drie keer per dag na elke maaltijd, zou even efficiënt zijn als in één keer 45 minuten wandelen. Daarenboven vermindert het stress, door even bewust weg te gaan van je bureau of woonst.

Een nieuwe gewoonte

En er zijn nog meer voordelen verbonden aan zo'n Italiaanse avondwandeling: matige fysieke activiteit terwijl de zon ondergaat kan je innerlijke klok in balans brengen, waardoor je beter slaapt. Ook je vertering wordt gestimuleerd, zonder dat het voelt alsof je aan het sporten bent. Plof dus eens niet meteen in de zetel na het avondmaal, maar maak nog een ommetje van 15 minuten. Probeer na een paar weken ook eens om 's ochtends en 's middags zo'n wandeling te maken, en je zal snel de voordelen van de passegiata ondervinden.