Exclusief voor abonnees

Diëtiste Sanne Mouha waarschuwt voor appelazijn en citroenwater als wondermiddeltjes om af te vallen: “Je vermagert er niet van én ze zijn schadelijk”

Getty Images
Celebs en influencers drinken het en masse; een glaasje water met appelazijn of citroen. Die drankjes zouden er immers voor zorgen dat de pondjes er moeiteloos afvliegen. Makkelijker kan haast niet, toch? Volgens diëtiste Sanne Mouha is het alvast kletspraat. Meer zelfs, het kan zelfs schadelijk zijn voor je maag en je gebit. 

Het geheim waaraan menig fitfluencer en een resem Victoria’s Secret-modellen naar eigen zeggen hun slanke lichaam aan te danken hebben? Water met appelazijn drinken. “Een absurde trend!”, reageert diëtiste Sanne Mouha fel. “Onder andere het Nederlandse model Romee Strijd drinkt het om haar eten beter te verteren, maar dat is nonsens.” Het goedje is volgens Mouha zelfs gevaarlijk. “Je maag maakt zelf al zuren aan om te verteren en heeft geen extra ‘shot’ nodig. Drink je ‘s morgens op een nuchtere maag daar ook nog appelazijn op, komen er nog meer zuren in je maag terecht die bovendien geen enkel nut hebben. En als die niet gebufferd worden, verhoog je je risico op tal van gezondheidsproblemen zoals zure reflux en maagzuren.”

Appelazijn heeft geen enkele voedingswaarde en je zal er niet op miraculeuze wijze door vermageren

Diëtiste Sanne Mouha

Bovendien val je er volgens de diëtiste ook niet van af. “Appelazijn heeft geen enkele voedingswaarde en je zal er niet op miraculeuze wijze door vermageren. Je zal er minder honger door hebben, dat wel, maar dat komt omdat je de appelazijn mengt met een hoeveelheid water. Drink je een gewoon glas water voor de maaltijd, dan ga je ook minder honger hebben en minder eten, waardoor je afvalt. Maar je hoeft daar echt geen appelazijn aan toe te voegen. Je verbrandt of verteert er immers zeker niet beter door. Het zuur van de appelazijn kan het gevoel geven dat je snel voldaan bent waardoor je kleinere porties eet, maar dat weegt absoluut niet op tegen de nadelen voor je maag. Het gaat ook om een vals gevoel waardoor de honger nadien gewoon terugkomt.”

Hetzelfde geldt voor citroenwater, het zogenaamde wondermiddeltje om je metabolisme een boost te geven. “Hoewel citroenwater vaak minder geconcentreerd is dan appelazijn, is het effect op je maag hetzelfde. Die zuren zijn immers even slecht voor je maag. Toch drinken velen het als zogezegde detox voor hun lichaam én om hun metabolisme een boost te geven. Maar ook dat is onzin. Ons lichaam zit geweldig in elkaar en heeft een fantastisch orgaan, de lever, dat alle ontgifting al doet voor jou. Het enige wat je moet doen om je lichaam te helpen detoxen is voldoende drinken, gezond eten en alcohol beperken. Die citroen gaat daar niets aan veranderen.”

Aanslag op je tanden

Maar dat is niet alles. Appelazijn is ook een pure aanslag op je tanden, volgens Mouha. “Je tanden zijn de eerste barrière voor je lichaam. Appelazijn en citroenwater zijn erg zuur, en daarvan is geweten dat het je tanden aantast, waardoor gaatjes en andere tandproblemen kunnen ontstaan.”

Al nuanceert Mouha haar mening ook. “Als je niet graag water drinkt en het af en toe wil aanlengen met wat citroensap of zelfs appelazijn, kan dat geen kwaad. Zorg er alleen voor dat je het niet voor de maaltijd opslurpt, het niet op een nuchtere maag drinkt en het als smaakstof, niet als basisingrediënt gebruikt. Zo kan je al veel problemen voorkomen. Voor de rest zou ik het absoluut niemand aanraden om het te drinken.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean vandenberghe

  Zij wil waarschijnlijk haar eigen drankje promoten. Zelfde ingrediënten andere naam en veel duurder

 • De Waen Luc

  foute info.appelazijn verlaagt colesterol..heeft anti schimmelwerking voor de keel en de mond..Uit een reageerbuisstudie blijkt dat appelciderazijn effectief is in het doden van Escherichia coli en Staphylococcus aureus, de bacterie die verantwoordelijk is voor stafylokokkeninfecties.[

 • Kelly Verlinden

  Citroenwater is gezond in de ochtend, al meermaals bewezen. Wat is dit nu voor onzin.

 • Elke De Vos

  Appelazijn is wel goed om je haar mee te spoelen na het douchen als je 'no poo' bent, dat ben ik nu 2 jaar en dwz dat je je haar niet meer wast met shampoo. Ik was enkel nog met conditioner zonder parabenen, siliconen en sulfaten en ook gewoon met warm water. Mijn haar is nog nooit zo gezond en mooi geweest! Vet wordt het ook allang niet meer. Appelazijn spoelt het kalk uit het haar waardoor het gaat glanzen. Fijn spul! Wel verdunnen in water.

 • William De Ruyck

  Absoluut niet schadelijk ! Vol Vitamine C - wel is waar aanlengen met water -