Exclusief voor abonnees

Diëtiste Sanne Mouha keurt tussendoortjes voor kinderen: wanneer is snacken nog gezond?

Diëtiste Sanne Mouha
Carline Vandercruyssen Diëtiste Sanne Mouha
In één op de vier kinderproducten van zijn huismerk Boni verminderde Colruyt het suiker- en vetgehalte. Zo passen die tussendoortjes perfect in een evenwichtige voeding, beweert het warenhuis. “Maar het heeft weinig zin om op het suiker- en vetgehalte af te gaan als je niet op de porties let”, zegt Sanne Mouha. Met haar recept voor gezonde koekjes zit je alvast goed.

“Uiteraard is het goed dat fabrikanten minder suiker en vet toevoegen aan voedingswaren die voor kinderen bedoeld zijn en hun producten zo gezonder maken”, bevestigt Sanne Mouha. “Maar om van een ‘evenwichtig’ tussendoortje voor kinderen te kunnen spreken, moet je ook de hoeveelheden én het type tussendoortje in rekening brengen. Een actief kind dat veel buiten speelt of sport, kan zonder problemen eens een koekje met suikers en vet eten. De energie in zo’n koek verbranden ze meteen. Al is dat natuurlijk geen vrijgeleide om volop te kiezen voor suikers en vetten in kinderproducten.”

Drie per dag

In een evenwichtig voedingspatroon voor kinderen passen drie tussendoortjes per dag, aldus Mouha. “Een stukje fruit, een melkproduct, afgewisseld met iets lekkers zoals een koek”, somt ze op. “Belangrijk bij tussendoortjes is dat er vezels in zitten en ze niet meer dan 100 kcal per portie bevatten. Zo blijven de dosissen suiker, verzadigde vetten en zout relatief beperkt.”

Dat ouders daar niet altijd bewust genoeg mee bezig zijn, blijkt uit de cijfers voor overgewicht. “In België heeft 14 à 17% van de kinderen tussen 3 en 9 jaar een te hoog lichaamsgewicht. 11 à 13 % van de kinderen heeft overgewicht en 3 à 4 % is zwaarlijvig. Da’s ook op latere leeftijd problematisch want die kinderen hebben een grotere kans op overgewicht of zwaarlijvigheid én gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en een te hoge bloeddruk”, waarschuwt Sanne. “Onderzoek wijst ook uit dat meer dan één derde van de totale calorie-inname bij kinderen komt uit voedingsmiddelen uit de restgroep zoals koekjes, zoetigheden, suikerrijke dranken en chips. Dat is echt véél te véél. Volgens de richtlijn van de American Heart Association mogen kinderen tussen de 2 en 18 jaar per dag maximaal zes theelepels toegevoegde suiker (suiker, glucose, fructose, concentraat uit fruit en fruitsap, honing, siropen...) binnenkrijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat komt overeen met 25 gram en 100 calorieën. Veel kinderen zitten daar dus over, en ook het gehalte verzadigde vetten loopt snel op.”

“Onze kinderen eten veel te weinig gezonde tussendoortjes als fruit en melkproducten. Voor fruit haalt 36% van de 3- tot 5-jarigen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Oudere kinderen doen nog slechter: kinderen tussen 6 en 13 jaar eten amper de helft tot een derde van wat is aanbevolen.”

“Hetzelfde verhaal voor melkproducten. 90% van de kinderen tussen 3 en 9 jaar consumeert er te weinig van”, weet Mouha. “Het is dan ook ontzettend belangrijk om kinderen van jongs af gezonde gewoontes aan te leren en producten uit de restgroep te beperken tot maximaal één per dag.”

“De melkproducten van het kinderassortiment van Boni kúnnen als evenwichtig tussendoortje voor kinderen”, vindt Sanne. “Qua vetten en suikers zijn ze vergelijkbaar met producten voor volwassenen. Voor kinderen zijn melkproducten ontzettend belangrijk om voldoende calcium te kunnen opnemen. Ik zou wel het type melkproduct afwisselen, zodat de kids voldoende smaken en texturen leren kennen. Kies bijvoorbeeld niet altijd dezelfde fruityoghurt, maar ook eens yoghurt met vers fruit, opgeklopte kaas of sojadrink.”

“De andere producten uit het kinderassortiment van Boni, zoals de koekjes en sapjes, behoren tot de restgroep. Dat betekent dat je kind ze niet nodig heeft en dat ze geen nuttige voedingsstoffen aanleveren. Maak hierover afspraken met je kind, maar biedt ze zeker niet meerdere keren per dag aan. Dagelijks één product uit de restgroep kan geen kwaad, maar let erop dat je de porties niet te groot maakt. Het is niet omdat het een product voor kinderen gelabeld is en er afbeeldingen van fruit of granen op de verpakking staan, dat het gezonder zou zijn. Wel goed zijn de porties van deze kinderproducten: gemiddeld bevatten ze zo’n 100 kcal. Makkelijk voor ouders die alvast niet de calorieën hoeven te tellen.”

(lees verder onder de foto)

Ingrediënten voor gezonde koekjes
Carline Vandercruyssen Ingrediënten voor gezonde koekjes

Sannes gezonde koekjes

Nodig voor 14 koekjes:
• 3 eetlepels gedroogd fruit (+/- 30g)
• 2 eetlepels noten (+/- 30g)
• 100 g havermout
• 40 g suiker, bruine suiker of honing
• 40 g boter of olie
• 2 eetlepels citroensap, appelazijn of balsamico-azijn
• 1 koffielepel bakpoeder
• snuifje chilipoeder

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 175 graden.
• Hak het gedroogd fruit in kleine stukjes en meng met het citroensap. Hierdoor krijg je friszoete koekjes.
• Hak de noten fijn.
• Meng alle ingrediënten tot een vaste massa.
• Schep op een bakplaat met bakpapier hoopjes van het beslag en duw een beetje aan zodat je mooie, platte koekjes krijgt.
•Bak de koekjes 10 à 12 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn.

Gezonder want...

• gedroogd fruit bevat (van nature) suiker en zorgt voor een extra zoete toets. Pluspunt is wel dat je met gedroogd fruit vezels en mineralen binnenkrijgt.
• de havermout zorgt voor vezels, iets wat zowel kinderen als volwassenen te weinig eten. De havermout kan eventueel vervangen worden door volkorenbloem, waarin ook vezels zitten.
• de noten zorgen voor gezonde vetten, die je kind ook heel erg nodig heeft. Bovendien bevatten ze ook extra vezels en mineralen.
• het chilipoeder vervangt het snuifje zout. Hierdoor krijgt je koekje een extra lekkere touch, zonder dat het pikant smaakt.

Gezond eten, zorgen voor genoeg beweging en fit blijven: het is geen gemakkelijke opgave. Speciaal voor jou bundelen we hier alle adviezen van experts rond voeding, beweging en sport.   

Ga voor een gezondere levensstijl in slechts 21 dagen met HLN en Sanne Mouha. Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Lees ook binnen HLN+ :

Colruyt maakt zijn kindersnacks minder zoet en vet: zijn ze nu echt gezonder?

Zijn groenteburgers wel waardige vleesvervangers? Onze diëtiste doet de test

Topchef proeft en beoordeelt 10 verse pizza’s uit de supermarkt. Deze 3 benaderen ‘the real thing’

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nicole Borremans

    Dat van dat voldoende bewegen is absoluut waar.Mijn erg beweeglijke kleinzoon die zoveel mogelijk buitenspeelt en slechts beperkt bezig is met de iPad en dergelijke kan gerust eens snoepen zonder een grammetje bij te komen omdat hij blijkbaar alles direkt terug verbrandt.Het is gewoon erg belangrijk om je kind goed te volgen en te kennen.Kinderen met een bepaalde aanleg die die veel of op de juiste manier bewegen zullen altijd moeten opletten met suikers en het gebruik zoveel mogelijk beperken.

  • Marc Haaren

    Probleem is dat kinderen niet meer voldoende bewegen, ik mocht vroeger eten en drinken wat ik wou, en was nooit een kg te zwaar, maar wij hadden genoeg beweging, wat je nu van de meeste kinderen niet zeggen kan.