Exclusief voor abonnees

Diëtist neemt ‘gezonde’ ontbijtgewoontes onder de loep: “Donker brood is vaak gemaakt van witte bloem”

Avocado wordt gezien als gezond, maar voor de productie ervan is veel water nodig. De vrucht zit ook vol calorieën.
colourbox Avocado wordt gezien als gezond, maar voor de productie ervan is veel water nodig. De vrucht zit ook vol calorieën.
Geen betere manier om de dag te starten dan met een gezond ontbijt. Maar over wat ‘gezond’ precies inhoudt, zijn de meningen nogal verdeeld. Wij vroegen het aan een expert: “Start je de dag met een eitje en staat er ’s avonds spaghetti op het menu, dan heb je in principe al te veel op.”

Het ontbijt skippen? Geen goed idee. “Tijdens je slaap daalt je basaalmetabolisme, ook wel je rustverbranding genoemd”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZA. “Ontbijten brengt je metabolisme weer naar een hoger niveau, net als sporten. Wie niet ontbijt, is geneigd om sneller naar tussendoortjes te grijpen én ongezondere keuzes te maken.” 

Een ontbijt is dus absoluut belangrijk, maar wat je ’s ochtends het best op je bord schept, valt minder makkelijk in enkele zinnen te vatten. “Er wordt heel wat aan cherrypicking gedaan. Eén voedingsmiddel is nooit zaligmakend. Je moet altijd naar het totaalplaatje kijken.”

Brood: “Kies voor klassiek volkoren”

Het gezonde imago van brood kreeg enkele jaren geleden een flinke deuk. Terecht?

Michaël Sels: “Een ideaal ontbijt bestaat uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Een broodontbijt kan, al zijn er een aantal valkuilen. Zo kon je er vroeger zeker van zijn dat donker brood heel wat vezels bevatte. Vandaag is de regelgeving minder strikt. Bakkers mogen toevoegingen als gebrande mout gebruiken om broden te kleuren, en dat doen ze ook. Het donkerste brood is dus niet per se vezelrijk

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Adams

  Ik vermager sinds ik GEEN brood meer eet. Ook nog maar 2x per maand aardappelen of frieten. En geen paste meer. Ik eet wel meer vlees. Resultaat: 9 kg lichter in 3 maanden.

 • Bart Boenen

  Het enige gezond ontbijt, is geen ontbijt. En warme bakkers zijn de grootste oorzaak van overgewicht en extreem ongezonde eetgewoonten in het algemeen. Niets slechter voor de gezondheid dan eender welk product van de warme bakker eten.

 • walter molenberghs

  Weer eentje die denkt het te weten.

 • Peeters Freddy

  Geef mij maar een goed stuk spek met een rogge boterham en als het spek op is dan de boterham in het vet dompelen en opeten met bruine suiker. Ik hoef geen diëtist.

 • Amber vanachte

  Het kan niet beter beschreven worden Toon... Proberen de laatste warme bakkers nog meer te pesten!