Ga naar de mobiele website
^ Top

Die mojito op het strand van Barcelona? Eén grote bron van bacteriën en fecaliën

De stranden van Barcelona ontvangen op een zonnige dag duizenden zonnekloppers.
EPA De stranden van Barcelona ontvangen op een zonnige dag duizenden zonnekloppers.
Wie al eens in Barcelona naar het strand is geweest, kon er ongetwijfeld niet omheen: de (illegale) verkopers die je voor enkele euro's een cocktail of een broodje willen aansmeren. Lekker en gemakkelijk is het zeker, maar gezond allerminst, zo blijkt uit laboratoriumtesten.

Er is sinds een vijftal jaar geen ontkomen meer aan op de stranden van Barceloneta, de havenwijk van de Catalaanse hoofdstad. Veel zonnekloppers klagen steen en been over de verkopers van blikjes bier, bekertjes mojito en warme broodjes die je in de zomer geen twee minuten gerust kunnen laten.

Toch vinden de drankjes en hapjes gretig aftrek, waardoor de verkopers hun handeltje blijven bedrijven, tot ergernis van de politie. Wanneer er patrouilles aankomen, maken de vaak buitenlandse verkopers zich dan ook vliegensvlug uit de voeten. Veel van de verkopers komen uit Pakistan en bevinden zich illegaal in het land.

De krant El País heeft nu vier van de meest verkochte producten laten onderzoeken in een laboratorium, meteen na aankoop op het strand. En daaruit blijkt dat zowel de mojito als twee soorten broodjes vol zitten met gevaarlijke bacteriën doordat er met bijna geen enkele hygiënische norm rekening wordt gehouden. Enkel de verkochte sangria voldeed aan de normen.

Alle andere producten bevatten grote hoeveelheden resten van de e.coli-bacterie, die zich in menselijke uitwerpselen bevindt. De bacterie kan voedselvergiftigingen of infecties veroorzaken bij de mens. Terwijl de referentiewaarde onder de 10 zou moeten liggen, was dat bij de mojito meer dan 720. "Mogelijk wassen de verkopers hun handen niet en besmetten ze zo het bekertje of het ijs", aldus het laboratorium in hun rapport.

De producten worden bovendien allemaal te warm verkocht, wat de verspreiding van de bacteriën nog verhoogt. Zo was de mojito, hoewel die met ijs wordt geserveerd, enkele minuten na aankoop 15,6 graden warm. Normaal gezien moet een cocktail voor de veiligheid aan een temperatuur van 3 tot 4 graden worden geserveerd.

Warme broodjes werden daarentegen aan 29 graden verkocht, terwijl ze ofwel veel kouder - 8 graden - of vers en veel warmer - 70 - graden verkocht zouden moeten worden.

Toch maar even twee keer nadenken dus wanneer je de volgende keer dorst krijgt op het strand.

reuters
Meer over38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Luc De Dobbeleer

  Ik vraag me af hoe het gesteld is met de "boules de berlin" die bij ons op het strand verkocht worden???

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Veel slechter dan onze eieren, dolle koeien of pestvarkens...zal het niet zijn zeker

 • KOEN THEYS

  Ja eerst staan bleiten voor toeristen en er nu de gevolgen van dragen... en zo nog eens van die artikelen gaan lanceren.... pfff zwak

 • arnaud di monaco

  Je hoeft echt niet naar Barcelona te gaan voor zulken toestanden! Ga eens beetje uit een Belgisch stadscentrum, en de groezelige Pitta zaken doemen op, ga er binnen en kijk's goed rond. Vlees van rare kwaliteit, personeel dat van straat komt binnengelopen, en zonder handen wassen z'n "job" begint te doen....neen dankjewel..

 • Benny Van den broeck

  Geef mij maar Turkije !!

Meld een bug