Exclusief voor abonnees

Deze sticker voor joggers kan alle sporthorloges overbodig maken

Patch kleurt rood wanneer jogger verkeerd traint

RV
Efficiënter, beter en gezonder joggen met enkel en alleen een sticker op je been? De kans is groot dat het binnenkort kan, want de Vlaamse professor Steven Vos ontwikkelt een patch die letterlijk rood kleurt als je bijvoorbeeld te diep gaat of een slecht loophouding hebt. 

Wie jogt of gaat hardlopen doet dat vandaag met een sporthorloge om de pols. En van de een mag het al wat gesofisticeerder dan de ander. De vraag is natuurlijk of we tijdens en na dat rondje lopen ook nog wat doen met de gegevens die dat horloge weergeeft en verzamelt. Trainen in hartslagzones, VO2max of recuperatietijd: veel recreatieve sporters hebben geen flauw benul van hoe de cijfers te interpreteren. “En dus weten ze niet hoe efficiënt te trainen, ze raken geblesseerd en verliezen de motivatie”, zegt Steven Vos, Vlaamse professor aan de Technische Universiteit van Eindhoven en gespecialiseerd in slimme oplossingen om verantwoord te sporten en bewegen. 

Vos heeft er een oplossing voor in de maak. Hij werkt samen met doctoraatsstudent Juan Villamizar aan een patch die joggers tijdens hun training al waarschuwt als het te hard, te snel of te veel wordt. De eerste test vond al plaats tijdens de marathon van Eindhoven vorige week. “De patch- een soort folie met een stukje katoen waar inkt in zit- wordt op de zijkant van de knie gekleefd en kan van kleur veranderen bij bepaalde acties”, legt Vos uit. “De sticker is verbonden met een sensor in de schoen en kan dan bijvoorbeeld rood kleuren als de jogger met zijn hiel te hard landt op het asfalt. We willen de loper er zo van bewust maken dat zijn slechte loophouding zich kan uiten in een overbelasting van de knie.”

Waarschuwing

De patch zal geen kant en klare oplossing voorschotelen. Het doel is dat de sporter intuïtief op zoek gaat naar een comfortabele houding. “Andere schoenen, bijvoorbeeld, of een betere ondergrond kunnen de sticker in dat geval terug doen verkleuren en aangeven dat de jogger het beter doet. De patch moet fungeren als een soort ‘early warning’ om blessures en drop-out te voorkomen, een prikkel die de sporter waarschuwt: ‘let eventjes op’. Meer gedetailleerde info is pas nodig na het sporten. Die zou dan verkregen kunnen worden door de patch te scannen met de smartphone, bijvoorbeeld.”

Het team van professor Vos experimenteert niet alleen met een patch op de knie. Ze testen ook een sticker op de pols om de hartslag in de gaten te houden en willen in de toekomst ook focussen op vochtverlies, zodat lopers tijdens bijvoorbeeld een marathon meteen kunnen drinken wanneer dat noodzakelijk is. “We hopen met die manier van denken en wearables ontwikkelen, dat mensen beter naar hun lichaam gaan luisteren. Want dat is nu eenmaal moeilijk, zeker als je begint te sporten. Mensen denken vaak pas dat ze goed bezig zijn als ze zweten, buiten adem zijn en stramme spieren hebben.”

RV

Lees ook binnen HLN+:

Elodie Ouedraogo: “Perfecte sportschoen koop je in de namiddag”

Meer vet verbranden en sneller afvallen? Doe dan een intervaltraining

Waarom de een snel bijkomt en de ander niet: expert UZ Gent beantwoordt vragen over ons metabolisme
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noël Claes

  Krijg ik dan een melding op mijn GSM ? Moet ik met mijn ogen gericht op de patch lopen ? Krijg ik misschien een signaal vanuit de patch ?

 • Jan Rodrigus

  Als dat ding rood wordt,zal je het zelf ook al wel ondervonden hebben.

 • Kim Cogen

  Dat moet heel pijnlijk zijn om die stikker weer te verwijderen met al dat beenhaar

 • Peter Janssens

  Ziet er mij een pijnlijke zaak uit om die sticker terug te verwijderen. En dit lijkt me ook eerder een vroege aprilgrap dan iets werkelijks.

 • Charlotte De greef

  Zeer interessant!