Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort

Getty Images
IJzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten en vooral vrouwen lopen een groter risico. IJzer is cruciaal voor het produceren van hemoglobine, een proteïne dat rode bloedcellen zuurstof helpt vervoeren door het lichaam, en een tekort kan tot bloedarmoede leiden. Zonder ijzer hebben we dus een probleem. Het belangrijkste signaal van een tekort is een uitgeput gevoel, maar er zijn nog een aantal andere symptomen.

1. Je bent vaak ziek

Zoals hierboven gezegd, zorgt ijzer ervoor dat rode bloedcellen zuurstof vervoeren en vooral de toevoer naar de milt is daarbij belangrijk. Het is immers een van de belangrijkste plekken waar infecties worden tegengegaan. Mensen met een ijzertekort zijn dan ook vaak ziek omdat ze er simpelweg vatbaarder voor zijn.

2. Haaruitval

IJzertekort, zeker wanneer het evolueert naar volwaardige bloedarmoede, kan haaruitval veroorzaken. Het lichaam kiest ervoor de zuurstof naar vitale organen te sturen in plaats van naar het haar. De meeste mensen verliezen tot 100 haren op een doorsnee dag, dus geen zorgen wanneer je een paar haren in het afvoerputje vindt.

3. Zin in vreemde dingen

Niet alleen zwangere vrouwen hebben zin in vreemde dingen. Het kan ook een verborgen symptoom zijn van een tekort aan ijzer. Vooral een onverklaarbare trek in krijt, klei, slijk en papier komen vaak voor, maar gelukkig kiezen de meeste mensen met bloedarmoede voor ijs.

4. Rusteloze benen

Ongeveer 15 procent van de mensen met rusteloze benen (restless leg syndrome) hebben een tekort aan ijzer, volgens John Hopkins Medicine. Hoe lager de ijzerwaarden, hoe erger de symptomen. Denk daarbij aan het gevoel alsof insecten over je benen kruipen of een tintelend gevoel. Hoewel er verschillende medische oorzaken kunnen zijn voor rusteloze benen, is een ijzertekort wel de meest voorkomende.

5. Veranderingen aan je huid en tong

Als je tong opgezwollen is en eerder zacht van textuur in plaats van ‘korrelig’, kan ook dat wijzen op een ijzertekort. Daarbovenop geeft hemoglobine een rode kleur aan ons bloed en dus ook aan onze huid. Bleek zijn kan dus ook een symptoom zijn. Al kan dat natuurlijk even goed komen doordat het winter is en je bruine teint van de zomer ondertussen verdwenen is. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peeters Freddy

  Na mijn gastric baypass moet ik elke dag een klein ijzerpilletje nemen en regelmatig knabbel ik op rauwe spinazie en eet ik vaak rood vlees, met of zonder toestemming van partijen Food en SP.a

 • Rene Dannau

  Brusselse spruitjes door velen gemeden en in verre landen zeer duur.

 • Thierry Vansweevelt

  Veel belangrijke symptomen vergeten! Grijzige ogen, donkere kringen, koud gevoel, geen zuurstof krijgen, misselijk zijn, slap zijn,...

 • Floris Nijs

  Geen steak meer eten Johan : mag niet van SPA en Groen.

 • Jil Heirman

  Tja Johan, alle nadelen moet je er dan ook wel bijnemen. ‘t Is niet voor niks dat vleeseters vaker lijden aan hart- en vaatziekten. Er zijn nog andere (veel gezondere) bronnen van ijzer dan vlees, hoor.