Deze (schijnbaar) onschuldige gewoonten verstoren ook je slaap

Thinkstock
Dat je best geen televisie of computer in bed kijkt om goed te slapen, daar is iederen ondertussen van op de hoogte. Ook dat we best in de namiddag geen koffie meer drinken. Volg je al deze tips en ga je nog steeds vermoeid door het leven? Voor de Internationale Dag van de Slaap onthullen we onderstaande zogenaamd onschuldige gewoonten die ook je nachtrust verstoren.

1. Eetpatroon
Uitzonderlijk na een gezonde maaltijd nog een hele zak chips tijdens je favoriete tv-programma verorberen, is niet enkel slecht voor je lijn. Verschillende studies hebben aangetoond dat onregelmatige eetgewoonten overdag je slaap kunnen verstoren. Het is niet schadelijk om nog laat aan het avondmaal te beginnen, als je dat elke dag doet. Geniet je niet dagelijks van een laat dessert, kun je het beter zo laten. Regelmaat is belangrijk.

2. Muntfrisse mond
Poets je tanden voor het slapengaan niet met een tandpasta die munt bevat. Onderzoek heeft aangetoond dat pepermunt het brein stimuleert, waardoor je je wakkerder voelt. Probeer eens alternatieven als Paradontax, deze natuurlijke tandpasta heeft geen muntsmaak.

3. Een goed boek
Als je je favoriete tv-programma 's avonds laat hebt ingeruild voor een goed boek, ben je op goede weg. Maar kies geen te spannende, emotionele of intellectuele literatuur net voor je gaat slapen. Dit kan de kwaliteit van je nachtrust namelijk ook treffen. Het is beter om door een ontspannend magazine te bladeren.

4. Roken voor slapengaan
Het lijkt alsof die laatste sigaret je kalmeert en een onderdeel van je avondroutine is. Maar tabak is een stimulerend middel dat het moeilijker maakt om in te domelen. Probeer die slechte gewoonte helemaal op te geven en begin alvast met de rookpauze 's avonds.

Thinkstock


5. Koud water
Je gezicht wassen met koud water helpt je poriën te sluiten, maar het stimuleert ook het lichaam om warm en wakker te blijven. Probeer daarom je gezicht 's avonds met warm water te wassen en bewaar de koude douche voor 's ochtends.

6. Opladen
Je bent gestopt om met het controleren van je mails op late uren, maar de kans is groot dat je 's nachts je smartphone in de kamer oplaadt. Zelfs het lichtje dat aangeeft dat je spullen aan het opladen zijn, kunnen de nachtrust verstoren. Zeker als het om blauw licht gaat (blauwe golven hebben de grootste impact op het slaapritme). Probeer je smartphone 's ochtends op te laden tijdens het klaarmaken.

7. Warm en gezellig
In een warm bed kruipen kan een goede start van de nacht lijken, maar een verhoogde lichaamstemperatuur is slecht voor je nachtrust. Daarom kan het beter zijn om een lichter deken op te leggen, zeker nu de temperaturen stijgen. Ga ook niet voor te licht. Wanneer je te koud hebt, slaap je ook niet goed.

8. Citroenen
Thee met citroen lijkt een goed alternatief voor een laat kopje koffie, maar het effect kan net hetzelfde zijn. De geur van citrusvruchten geeft een boost aan het brein en dit verhoogt het energieniveau. Vermijdt daarom citroendrankjes en gebruik geen wasproducten met citroengeur.

9. Pillen slikken
Vitamines nemen net voor het slapen gaan lijkt makkelijk om je pillen niet vergeten te nemen. Maar B6 en B12, en medicatie als steroïden verstoren de nachtrust. Deze slik je dus beter 's ochtends vroeg.

ThinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels