Deze negen risicofactoren vergroten de kans op Alzheimer

Twee derde van alle gevallen van Alzheimer is te verklaren aan de hand van 9 risicofactoren

THINKSTOCK
Bij twee derde van de patiënten die ten prooi vallen aan de ziekte van Alzheimer, zou die ziekte zich ontwikkeld hebben ten gevolge van negen risicofactoren. Wie die risicofactoren weet te vermijden, maakt dus aanzienlijk minder kans op Alzheimer.

Maar liefst twee derde van alle gevallen van Alzheimer zouden te wijten zijn aan een van de volgende negen risicofactoren: hoge bloeddruk, kwetsbaarheid, een vernauwing in de halsslagader, een laag opleidingsniveau, rookgedrag, overgewicht, depressie, een te hoog gehalte aan homocysteïne in het bloed en diabetes type 2. Dat onthullen de onderzoeksresultaten van een studie die donderdag gepubliceerd werd in The Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Onderzoek

Die resultaten komen er op basis van een grondige analyse van verschillende patiëntgegevens uit 300 studies rond Alzheimer door de tijd heen. De onderzoekers stellen dan ook dat de nieuw gewonnen kennis artsen kan helpen om mensen bij te staan in een gezondere levensstijl, waardoor het aantal uitbraken van Alzheimer in de toekomst drastisch zou kunnen afnemen.

Door mensen aan een gezondere levensstijl te helpen, kan het risico op Alzheimer aanzienlijk verlaagd worden

THINKSTOCK

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie, waarbij de cellen sommige delen van de hersenen ophouden met functioneren en afsterven. Bijgevolg zullen de geheugencapaciteiten en de algemene mentale vermogens bij mensen met Alzheimer aanzienlijk verslechteren. Voorlopig is er voor de ziekte nog geen absolute genezingskuur gevonden. Volgens 'Stichting Alzheimer onderzoek' zou zo'n vijf procent van alle 65-plussers aan de ziekte ten prooi vallen.

Depressie

Naast de negen grootste risicofactoren ontdekten de onderzoekers ook dat sommige vitamines, medicijnen en hormonen die gebruikt worden om hoge bloeddruk tegen te gaan, ook het risico op Alzheimer doen afnemen. Verhoogde waarden van homocysteïne, een niet-essentieel aminozuur in het menselijk bloed, en depressie zouden het risico op de ontwikkeling van Alzheimer dan weer vergroten.