Deze kaart toont waar meeste tekenbeten in België gemeld zijn

Vanaf deze maand kan je op de site 'TekenNet' een kaart bekijken met plaatsen waar tekenbeten gemeld zijn. Het gaat om een nieuw project van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) en kan helpen om mensen sneller preventieve maatregelen te laten nemen tegen beten.

Ongeveer 10% van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wie door een tekenbeet besmet raakt met die ziekte en er snel bij is, kan die makkelijk behandelen met een antibioticakuur. In het andere geval bestaat er een kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen aangetast worden.

Om het risico op een tekenbeet te verkleinen lanceert het Wetenschappelijk Instituut voor Volkgezondheid (WIV) een website waarop de gevaarlijkse gebieden voor tekenbeten in kaart worden gebracht. Het WIV roept ook op om zelf tekenbeten te melden via de website, zodat risicogebieden gedetailleerd in kaart kunnen worden gebracht.

Tekennet