Deze dokter ontwikkelde de hiv-test. Nu heeft hij een vaccin dat aids kan verslaan

University of Maryland
Een vaccin dat besmetting met hiv - en de overgang naar aids - moet voorkomen, is minder veraf dan je zou denken. Dr. Robert Gallo, de man die ook mee aan de basis van de bloedtest lag, en zijn team zijn begonnen met testen op mensen.

In 1984 was Gallo een van de eerste wetenschappers die ontdekten dat het hiv-virus aan de basis lag van aids. Hij was ook de pionier die de bloedtest ontwikkelde om het virus op te sporen. Nu, 31 jaar later, beginnen hij en zijn team aan menselijke testen om een revolutionair vaccin verder te ontwikkelen.

Gallo en zijn team werken al 15 jaar aan het vaccin, maar testten tot nu toe enkel op apen. "De resultaten zijn veelbelovend, maar niet perfect. Het zal nooit perfect zijn als we enkel op dieren blijven testen; we willen dat mensen reageren op het medicijn." Het vaccin van Gallo is speciaal in die zin dat het zich niet op een enkele vorm van hiv focust. "Er bestaan heel wat vormen van het virus, en alle vaccins die tot nu toe ontwikkeld werden, zijn gefocust op een enkele vorm." Dit nieuwe product werkt echter op een andere manier en probeert het virus te blokkeren voor het de T-cellen kan binnendringen. Eens het virus in die cellen zit, wordt het haast onzichtbaar voor het immuunsysteem en kan het lichaam het onmogelijk nog goed bestrijden.

"Dit vaccin werd ontworpen om het virus in te perken bij het moment van infectie, zodat alle verschillende vormen geneutraliseerd kunnen worden." Gallo is ervan overtuigd dat dit mechanisme aan de basis ligt van een effectief preventief vaccin tegen hiv. Als de menselijke testen positief uitdraaien, kan het echter nog jaren duren voor het vaccin kan ingezet worden, maar wetenschappers hebben het toch over 'een revolutionaire stap voorwaarts'.

ThinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels