Deze armband meet het alcoholpercentage in je bloed

kos
Dat je met een armband je hartslag, je aantal stappen, je verbrande calorieën en slaap kan meten, dat is al langer dan vandaag bekend. Het Amerikaanse bedrijf BACtrack, gespecialiseerd in toestellen gebruikt bij alcoholcontroles, heeft nu ook een armband geproduceerd die het alcoholpercentage in je bloed meet.

In haar zoektocht naar een draagbaar toestel om 'live' het alcoholpercentage in iemands bloed te kunnen meten, schreef het Amerikaanse Nationale Instituut voor Alcoholmisbruik en Alcoholisme (NIAAA) vorig jaar een wedstrijd uit. Doel van de uitdaging was om een toestel te ontwikkelen dat niet alleen de bestaande technieken verbetert, maar dat ook qua design bij het grote publiek zou aanslaan.

In het wedstrijdreglement stond dat het toestel het alcoholpercentage in het bloed moet meten, verwerken, de data opslaan en het via draadloze technologie moet kunnen doorsturen naar een mobiel toestel, zoals een smartphone of tablet.

Het prijzengeld, zo'n 200.000 dollar (zo'n 178.000 euro), gaat naar BACtrack, een privébedrijf uit San Francisco dat al andere draagbare toestellen op de markt bracht die het alcoholpercentage kunnen meten.

Het nieuwe toestel, de BACtrack Skyn¿, meet het alcoholpercentage via het het zweet op je huid. Die gegevens worden via Bluetooth naar je mobiel toestel gestuurd. Dankzij een specifiek algoritme worden die resultaten omgezet naar een schatting van de historische bloed-acoholwaarden van de persoon in kwestie. Er is zelfs de optie om de waarden verder de 'cloud' in te sturen en ze zo aan derden te bezorgen.

Voorlopig is de BACtrack Skyn¿ nog niet in de handel te verkijgen, maar op de website van het bedrijf kan je een e-mailadres ingeven om op de hoogte te worden gehouden.