Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

ANP
Uit een nieuw wereldwijd onderzoek blijkt dat bijna een derde van de wereldbevolking te dik is. Meer dan twee miljard mensen hebben overgewicht of lijden aan obesitas. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is ongeveer 60 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen zwaarlijvig. De Verenigde staten omvat dan weer 13 procent van deze obese populatie, een percentage dat ongeveer overeenkomt met dat van China en India samen.  

"Het ziet er niet goed uit", zegt onderzoeker Christopher Murray van de universiteit in Washington, die samen met zijn collega's meer dan 1.700 studies over 188 landen tussen 1980 en 2013 bestudeerde. "Toen we ons realiseerden dat in geen enkel land een daling van het aantal obesitas-patiënten werd waargenomen, beseften we hoe moeilijk dit probleem is om aan te pakken."

Hoe rijker hoe dikker
Murray beweert dat er een sterke link is tussen inkomen en obesitas. Hoe rijker mensen worden, des te dikker ze worden. Met het overgewicht gaat ook vaak kanker gepaard.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. "Onze kinderen worden steeds dikker", aldus WHO-chef Margaret Chan. "Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood."

Volgens obesitas-expert Syed Shah is het probleem de laatste twintig jaar vijf keer zo erg geworden. Technologie zou volgens hem één van de oorzaken kunnen zijn. "Jaren geleden moesten we een afstand wandelen wanneer we naar iemand wilden bellen", zegt hij. "Nu heeft iedereen een gsm. Modernisatie is niet goed voor onze gezondheid."