De verrassende manier om aan verleidingen te weerstaan

Getty Images/Vetta
Ook moeite om altijd nee te zeggen tegen die overheerlijke pizza op de menukaart van je favoriete Italiaan of het stukje taart van je jarige collega op het werk? Blijkbaar zorgt dit verrassende trucje ervoor dat je toch aan de verleiding kan weerstaan.

Tijdens een reeks experimenten vonden onderzoekers immers een verrassende link tussen geuren en voedingskeuzes. Voor de studie vernevelden ze een aantal geuren in verschillende omgevingen zoals een cafetaria in een middelbare school.

Toen een pizzageur verspreid werd in de cafetaria, waar ongeveer 900 studenten zaten, was slechts 21% geneigd om die dag ongezonde dingen als chips, hotdogs en gepaneerde kip te eten. Toen de onderzoekers op een andere dag een appelgeur lieten verspreiden, koos bijna 40% voor een vettig middagmaal. Op een geurvrije dag, ging ongeveer 36% voor een ongezonde maaltijd.

De onderzoekers kwamen dus tot de conclusie dat ruiken aan vettige of suikerrijke voeding zoals pizza of koekjes je minder geneigd maakt om ongezonde voeding te eten dan wanneer je aan voedzame opties zoals appels ruikt.

Dat verrassende resultaat blijkt ook uit een andere studie. In een laboratoriumexperiment werden ongeveer 250 mensen een tijdje blootgesteld aan een koekjes- of aardbeiengeur. Daarna werd hun gevraagd welke voeding ze zouden kiezen. Bijna 45% van de proefpersonen die voor 30 seconden werden blootgesteld aan de koekjesgeur zei dat ze de ongezonde snack zouden verkiezen boven de aardbeien. Roken ze de geur 2 minuten lang, dan kon slechts 22% niet aan de verleiding weerstaan.

Hieruit blijkt dus dat je kort blootstellen aan je favoriete snack je zin erin kan doen opwekken, maar als je er een langere periode aan ruikt, kan het helpen om eraan te weerstaan.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Koen Wallem

    Zoveelste zever in pakjes. De beste manier..... een ruggengraat, wilskracht hebben. Gewoon Neen tegen jezelf zeggen.